Türkiye'de 2002 sonrası basında yaşanan dönüşüm: 2002-2015 seçim dönemlerindeki yayınların karşılaştırılması
Transforma underwent in Turkey after 2002: comparison of publications in election periods between 2002-2015
  1. Tez No: 472149
  2. Yazar: MERT CİVELEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA ŞAKI AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Haber, Söylem, İdeoloji, Türk Basını, AK Parti Sonrası Basın, News, Discourse, Ideology, Turkish Press, Post-AK Party Press
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Gazetecilik faaliyeti, kamuoyunun 'haberdar' olması, kitlelerin bilinçlenmesi, düşüncenin yayılması açısından önem taşımaktadır. Bu sebeple 'haber alıp verme', 'düşünce ve ifade özgürlüğü', 'bilgi edinme' uluslararası antlaşmalar, Anayasa ve kanunlarla güvence altına alınmıştır. Ancak 'gazetecilik' ve dolayısıyla 'haber' kavramları tartışma konusu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Bu çalışmada da 24 Ocak 1980 kararlarının ardından kabuk değiştirmeye başlayan Türk basınının AK Parti'nin iktidara geldiği 2002'den sonra yaşadığı dönüşümü ortaya koymak amaçlanmaktadır. 'Haber nedir?' sorusuna aranan yanıttan hareketle medya-siyaset ilişkisi ve tarihsel süreçte yaşanan ekonomi politik değişimlerin haber üzerindeki etkisi anlatılmaktadır. Çalışmanın araştırma bölümünde ise 3 Kasım 2002 ve 1 Kasım 2015 genel seçim dönemlerinde yazılı basında yer alan AK Parti ve CHP haberleri Hürriyet, Sabah ve Cumhuriyet gazetelerinin örnekleminde incelenmiştir. Örneklem grubundaki gazetelerin birinci sayfaları içerik ve söylem analizi yöntemiyle taranmıştır. 2002'den 2015'e kadar geçen sürede gazetelerin dolayısıyla toplumun politize olduğu görülmektedir. Hürriyet Gazetesi'nin içeriklerinde 'tarafsız' yayıncılık konusunda iyileşme görülürken Sabah'ın AK Parti odaklı yayıncılık yaptığı saptanmıştır. Cumhuriyet Gazetesi'nin ise muhalefetin temsilcisi olduğu ve günden güne fikir gazeteciliğinden merkez medyaya kaydığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Journalism activity is an essential issue in terms of public awareness, awareness of masses, and spread of thoughts. That is why, 'receiving and giving news', 'freedom of thought and expression', 'acquiring information' are secured by international treaties, Constitution and laws. However, the concepts of 'journalism' and therefore 'news' remain a matter of debate. In this study, it is aimed to reveal the transformation underwent after AK Party came to power by Turkish press started to change its crust after January 24, 1980 Resolutions. Based on the answer to the question“What is the news?”we explain media-politics relationship and the effects of political and economic changes in the historical process on the journalists. In the research section of the study, it is aimed to reveal the ideological, economic and political structure of the election news through Hürriyet, Sabah and Cumhuriyet newspapers during the general election periods of November 3, 2002 and November 1, 2015 by both of content and discourse analysis methods. From 2002 to 2015, it is clear that the newspapers and accordingly society is politicized. While 'unbiased' publication improved on the content of Hürriyet newspaper, it was determined that Sabah publication was AK Party biased. It was determined that Cumhuriyet newspaper was the representative of the opposition and inclined to central media day by day.