İşveren markası ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki ve perakende sektöründe bir araştırma
- Tez No: 472150
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: marka, işveren markası, örgüt, bağlılık, örgütsel bağlılık, brand, employer brand, organization, commitment, organizational commitment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde nitelikli çalışan tercih edeceği şirket anlamında bolluk yaşarken, şirketler için de sıradan çalışan konusunda bir bolluktan söz edebiliriz. Yetenek savaşlarının yaşandığı konjonktürde nitelikli çalışan şartların aksine işsizlikle karşılaşmaktan çok, aranan kişi konumundadır. Söz konusu yüksek nitelikli çalışanlar şirket tercihlerini yaparken çeşitli faktörleri göz önüne almaktadır. Bu faktörleri bir arada bünyesinde bulunduran şirketler, çalışanların nezdinde gözde konumunda gelmektedir. Bir şirketi mevcut ya da potansiyel bir çalışanın zihninde çekici kılmak için yapılan faaliyetler bütünü güçlü işveren markası ve örgütsel bağlılık kavramlarını meydana getirir. Bu çalışmanın amacı son dönemde trend bir konu haline gelen işveren markası ve akademik anlamda bir geleneği olan örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışmada işveren markası ve örgütsel bağlılık kavramı detaylıca ele alınıp, ardından aralarındaki ilişki bir giyim firması üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, we can argue that qualified employees have plenty of companies to choose from while companies have a fullness of ordinary employees. In the cycle where there is a talent warfare between employees, the qualified is more likely to be the person of demand instead of being unemployed. These said qualified people take certain factors into account while choosing a company. Companies that provide these factors all together become in demand before employees eyes. Activities made in order to make a company attractive in the eyes of an existing or a potential employee creates a strong employer brand and organizational commitment. The objective of this study is to analyze the relationship between a strong employer brand which has become a trend topic in the last few years and organizational commitment which is a tradition in the academic sense. In this analysis, the concept of employer brand and organizational commitment will be approached in detail and examined through a clothing company.