Türk belediye mevzuatı bakımından hizmette yerellik ilkesi
The principle of subsidiarity i̇n terms of turkish municipal legislation
  1. Tez No: 472151
  2. Yazar: ESRA BARUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL OĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı, Avrupa Birliği Hukuku, Hizmette Yerellik İlkesi, Belediye, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu, The European Charter of Local Self-Government, The European Union Law, The Principle of Subsidiarity, Municipality, The Municipal Law Numbered 5393, Greater City Law Numbered 5216
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ile ülkemizin kabul ettiği ve Avrupa Birliği Hukukunda da yer verilmesi sebebiyle adaylık sürecindeki ülkemizi yakından ilgilendiren hizmet yerellik ilkesinin Türk Belediye mevzuatındaki yerini ortaya koymaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde hizmette yerellik ilkesi kavramsal olarak ele alındıktan sonra, geçmişten günümüze tarihsel süreci incelenmiş, sonrasında ilkenin tanımı, kapsamı ve unsurları tahlil edilmiştir. Konunun Türk Hukukunu ilgilendiren boyutu ise ayrı bir bölüm olarak ortaya koyulmuş ve öncelikle ilkenin Türk Hukukundaki konumunu anlayabilmek amacıyla Türkiye'de belediyelerin tarihsel gelişimi, yapılandırılma süreci ve Türk Anayasası'nda hizmette yerellik ilkesiyle yakından ilişkili“yerinden yönetim ilkesi”ile“idarenin bütünlüğü ilkesine”değinilmiştir. Türk Belediye mevzuatında hizmete yerellik ise yine aynı bölüm içinde 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu bağlamında maddeler bazında ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise, hizmette yerellik ilkesinin doğduğu Avrupa bakımından ilkenin tarihsel süreci, gelişimi ve kapsamı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ve Avrupa Birliği Hukuku bakımından ele alındıktan sonra ilkenin Türk hukukuna etkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is to establish the place of the Principle of Subsidiarity in the legislation of Turkish municipality, which is accepted by our country with the The European Charter of Local Self-Government and closely related to our country in the candidacy period because of given a place in the European Union Law. In the first part of the study, after the Principle of Subsidiarity was conceptually considered, the historical process from past to present was investigated, and then the definition, scope, elements of the principle were analyzed. The dimension of the issue that concerns Turkish Law was presented as a separate part and the historical development of the municipalities in Turkey, configuration process and“the principle of decentralization”and“the principle of integrity in administration”, which are closely related to the Principle of Subsidiarity in the Turkish Constitution were mentioned in order to understand the position of the principle in Turkish Law. The Principle of Subsidiarity in the Turkish municipal legislation was examined in detail in the same section in the context of the The Municipal Law Numbered 5393 and Greater City Law Numbered 5216. In the last part of the study, the effects of the principle on Turkish Law were evaluated after considering the historical process, development and scope of the Principle of Subsidiarity in the light of Europe as arising place in terms of the The European Charter of Local Self-Government and The European Union Law.