Çok partili hayata geçiş sürecinde Türkiye'de müzik algısı ve müzik dergileri(1946-1950)
Music perception and music magazines in Turkey during the transition to multi party system (1946-1950)
- Tez No: 472230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLŞEN İNCE ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Tarih, Music, History
- Anahtar Kelimeler: Çok Partili Hayata Geçiş, Müzik Algısı, Müzik Dergileri, Müzik Politikaları, Multı Party Transition Period, Music Perception, Music Magazines, Music Policies
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
II. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle, Türkiye'de çok partili hayata geçiş süreci hızlanmıştır. Bu süreçle birlikte, siyaset ve toplum arasındaki ilişki de değişmiş, siyaset ile paralel bir çizgide ilerleyen kültür ve onun en önemli uygulama alanı olan müzik sanatı da bu değişimden etkilenmiştir.Türkiye'de devletçi geleneğin arka planında hep var olan müzik ve Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren uygulanan müzik politikaları, 1940'lı yılların ortalarından itibaren değişmeye başlamıştır. Bu değişime temelde iki farklı durum neden olmuştur. Bu nedenlerden ilki, muhalefetin varlığının siyasi arenada olduğu kadar sanat ve kültür hayatında karşımıza çıkması, ikincisi ise sağlam bir zemine oturtulamamış ve bürokratik yönlendirmeler ile uygulamaya konulan Musiki İnkılabı'nın hedeflenen düzeyde gerçekleştirilememiş olmasıdır.Hazırlanan çalışmada, yaşanan bu durum hem iktidar hem de muhalefet cephesinden bakılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirme yapılırken, 1946-1950 yılları arasında çıkan müzik dergileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
By the end of the World War II, during the transition to multi-party system in Turkey accelerated.With this process, the relationship between politics and society also changed. Besides culture, which goes ahead parallel with politics and the art of music that is most outstanding application area of culture werw affected from this change too. Music that has always existed in the background of the statist traditional and the formal music policy of the state which was applied strictly in the beginning years of Turkish Republic eased off a certain extend during the transition to multi party system. Two different situations caused this moderation movement. First situation was the meeting with the existence of opposition in the politics area and also in the dimensions of culture and art. Second situation was the fact that music revolution, which was not built on a solid ground and was tried to be controlled with decisions of the bureaucrats wasn't able to be realized at the intended level.In this study,this situation has been evaluated by looking at both the power and the opposition. While evaluating, music magazines from 1946 to 1950 were examined.