Türk kamu yönetiminde bürokratik işlemlerin azaltılmasında bilgi teknolojileri ve inovasyona dayalı uygulamaların önemi: E-devlet, UYAP ve BİMER örnekleri
The i̇mportance of applications based on i̇nformation technologies and i̇nnovation in reducing bureaucratic procedures in Turkish public administration: The cases of e-government, UYAP and BİMER
  1. Tez No: 472259
  2. Yazar: KEMAL UÇACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk kamu yönetimi, bürokrasi, bilgi teknolojileri, inovasyon, e-devlet
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ortaya çıktığı ilk zamandan beri birçok kesim tarafından eleştirilmesine rağmen bürokrasi, günümüzde tüm dünyada geçerliliği olan bir örgütlenme modeli olma konumunu devam ettirmektedir. Max Weber'in teorisine göre bürokrasi rasyonel, sorunsuz, iyi işleyen ve en üstün örgütlenme modeli olmasına rağmen zaman içerisinde kırtasiyecilik olarak nitelendirilen olumsuz özelliklerinin ortaya çıkmasıyla verimsiz, hantal ve etkin olmaktan uzak bir model olarak görülmeye başlanmıştır. Dolayısıyla birçok ülkede olduğu gibi Türk kamu yönetiminde de bürokratik işlemlerin fazlalığı, önemli bir sorun haline gelmiştir. Bürokrasinin bu olumsuz özelliklerinin neden olduğu sorunlar nedeniyle Türk kamu yönetiminde bürokratik işlemleri azaltabilmek için çalışmalar yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda e-devlet, UYAP ve BİMER gibi bilgi teknolojileri ve inovasyona dayalı uygulamalar geliştirilmiştir. Geliştirilen bu uygulamalar vasıtasıyla zaman ve kâğıt tasarrufu sağlanmış ve önemli ölçüde maddi kazanç elde edilmiştir. Böylece bürokratik işlemlerin neden olduğu sorunlar azaltılmıştır. Bu çalışmada ilk olarak çalışmaya ait teorik bir çerçeve oluşturabilmek için inovasyon, bilgi teknolojileri, e-devlet, UYAP ve BİMER kavramları açıklanarak kamu sektöründe inovasyonun önemi hakkında bir tartışma yürütülmüştür. Daha sonra bürokrasi kavramının dünya ve Türkiye ölçeğinde tarihsel gelişimi açıklanarak bürokrasi kavramının teorik arka planı hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın kuramsal çerçevesi tamamlandıktan sonra istatistiki veriler ışığında bürokratik işlemlerin azalması ile bilgi teknolojileri ve inovasyona dayalı uygulamalar arasında bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although criticized by a lot of people since the first period of its emerge bureaucracy, maintains the position of being an organisational model that is valid all over the world nowadays. According to the Max Weber's theory, bureaucracy is rational, unproblematic, weel-functioning and excellent organisational model. But in progress of time, it has started to be seen as a bulky, inefficient, ineffective model because of the emergence of its negative features called paperwork. Accordingly the excess of bureaucratic procedures has become an important problem in Turkish public administration. Works have done to reduce bureaucracy because of the problems caused by the negative features of the bureaucracy. As a result of these studies, applications based on information technologies and innovation such as e-government, National Judicial Network Platform and Prime Ministry Contact Center has found out. Saving of time, paper and significantly financial has provided thanks to developed these applications. İn this way, the problems caused by bureaucratic procedures have reduced. İn this paper, first of all a discussion has been conducted on importance of innovation in the public sector by explaining the concepts of innovation, information Technologies, e-government, National Judicial Network Platform and Prime Ministry Contact Center in order to create theoritical framework of study. Then İnformation about theoretical background of concept of bureaucracy has been given by explaining historical development of bureaucracy in World and Turkey. After the completion of the theoritical framework of study, whether there is a relationship between innovative applications and reducing bureaucratic processes has been investigated in the light of statistical data. Kay Words: Turkish public administration, bureaucracy, information technologies,innovation, e-government