Türkiye'de yerel yönetişim ve kent konseyleri: Adana örneği
Local governance and city councils in Turkey: Case of Adana
- Tez No: 472258
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Yerel Yönetişim, Kent Konseyleri, Adana, Governance, Local Governance, Urban Councils, Adana
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kent konseyleri 2005 yılında Türkiye'de Yerel Gündem 21 eylem planının üçüncü aşamasıyla beraber Türk hukuk sistemine girmiş ve 2006 yılına gelindiğinde ise tüm belediyelerde kurulmaları zorunlu hale getirilmiştir. Ülke genelinde örgütlenme modelleri oluşturarak yerele yayılan kent konseyleri, kendilerine biçilen görev ve sorumluluklar açısından bakıldığında yerel demokratik yönetişim aracı görevini üstlenen platformlar oldukları görülmektedir. Kent konseylerinin, bulundukları kentle ilgili istenilen konuda, ortak aklı harekete geçirerek görüş oluşturma kabiliyetleri, yerel yönetişimin hayata geçirilmesi noktasında kendilerine önemli bir görev yüklemiştir. Bu çalışmada yönetişim ve yerel yönetişim kavramı üzerinde durularak, kent konseyleri yerel yönetişim bağlamında ele alınmış ve son bölümde ise Adana Kent Konseyi yerel yönetişim bağlamında değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The third phase of local Agenda 21 city councils in Turkey in 2005 with the Action Plan and entered into the Turkish legal system came in 2006, when the establishment has been made mandatory in all municipalities. The sprawling city councils across the country by creating local organizational models, assessed from the perspective of the duties and responsibilities themselves, as a means for local democratic governance, which undertook the platforms they seem to have. Of the city council about the city in which they are located in the desired position, the ability to create common vision by stimulating the mind, the most important task of local governance at the point of the implementation is loaded. In this study, the concept of governance and local governance, with an emphasis on the local governance of the city council and city council in the last section taken up in the context of Adana were tried to be evaluated in the context of local governance.