XVIII. yüzyılda Sinop Limanı
Sinop Harbor in the 18th century
- Tez No: 472286
 - Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SÖYLEMEZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Sinop limanı, Osmanlı Devleti, Rusya, liman, tersane, gemi, Port of Sinop, Ottoman Empire, Russia, port, shipyard, ship
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 114
Özet
Osmanlı Devleti, bulunduğu stratejik konumdan dolayı kuruluşundan itibaren denizciliğe önem vermiştir. Ülke içinde bulunan limanları ve tersaneleri faal olarak kullanmış ve kısa bir sürede denizlerde hakimiyet sağlamıştır. Denizlere hakim olabilmek güçlü bir donanma gerektirdiğinden dolayı ülke dahilindeki bütün tersaneler devlete ait gemi inşası görevine tabi tutulmuştur. Ancak Osmanlı Devleti'nin denizlerdeki hakimiyeti uzun sürmemiştir. Osmanlılar, XVIII. yüzyıla gelinceye kadar ülke içinde ve ülke dışında birçok sorunla mücadele etmek durumunda kalmış ve bu süreç içerisinde Osmanlı denizciliği de gerilemiştir. XVIII. yüzyılda Osmanlı Devleti özellikle Rusya ile giriştiği mücadelelerde güçlü bir donanma ihtiyacı duymuştur. Bu dönemde Sinop, hem limanı hem de tersanesi ile Osmanlı Devleti için önemli bir yer olmuştur. XVIII. yüzyıl boyunca gerçekleşen Osmanlı-Rusya savaşlarında Sinop Limanı, Karadeniz'de faal olarak kullanılan bir liman olmuştur. Sinop Limanı'nın ülkenin kuzey bölgelerine yakınlığı ve buradan yapılan asker, erzak ve mühimmat naklinin kolaylığı işlek bir liman olmasının başlıca nedenlerinden birisidir. Aynı zamanda yine bu dönemde Sinop Limanı, Osmanlı donanmasının üssü olarak da kullanılmıştır. Sinop Limanı'nın hemen yanında bulunan Sinop Tersanesi ise Osmanlı donanmasının gelişimi için büyük fayda sağlamıştır. XVIII. yüzyılda Osmanlı donanmasının yenilenmesi için çalışmalar başlatılmış ve ülkedeki uzun süre kısmen veya tamamen kullanılmayan tersaneler faaliyete geçirilmiştir. Bu dönemde faaliyete geçen tersanelerden birisi de Sinop Tersanesi olmuştur. Sinop Tersanesi'nde Osmanlı donanması için birçok gemi inşa edilmiştir. Bu dönemde Sinop tersanesi kapasitesi bakımından Osmanlı Devleti'nin üçüncü büyük tersanesi olmuş ve burada inşa edilen gemiler Osmanlı denizciliğine ve donanmanın güçlenmesine katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire attaches importance to maritime since its establishment due to its strategic position. He has actively used the harbors and shipyards located in the country and has ensured dominance in the seas in a short time. Since the seas require a strong naval force to be able to command the seas, all the shipyards in the country have been assigned to the shipbuilding duty of the state. However, the dominance of the Ottoman State in the seas did not last long. The Ottomans had to struggle with many problems both inside and outside the country until the 18th century, and during this period Ottoman maritime also declined. In the 18th century, the Ottoman Empire needed a strong naval force, particularly in the struggles it had with Russia. During this period Sinop became an important place for the Ottoman State both with its harbor and shipyard. During the Ottoman-Russian wars during the 18th century, Sinop Port became the most active port in the Black Sea. The proximity of the Port of Sinop to the northern regions of the country ensured that the military, supplies and ammunition made here would be a busy harbor. At the same time, during this period, Sinop Port was used as the base of the Ottoman navy. Sinop Shipyard, located next to Sinop Harbor, provided great benefits for the development of the Ottoman naval ship. In the 18th century, studies were initiated for the renovation of the Ottoman naval ship, and some of the shipyards were partially or wholly unused for a long time in the country. One of the shipyards operating in this period was Sinop Shipyard. Sinop Shipyard has built many ships for the Ottoman navy. In this period, Sinop was the third largest shipyard of the Ottoman State in terms of shipyard capacity and the vessels built here contributed to the strengthening of the Ottoman maritime and naval base.