İslâm Dünyası'nda yapısal sorunların çözümünde uluslararası kuruluşların rolü
The role of international institutions in the solution of structural problems in İslamic world
- Tez No: 472306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM BATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İslam Dünyası, yapısal sorunlar, uluslararası kuruluşlar, işlevsellik, İttihad-ı İslam, İslam Birliği, İİT, D-8, EİT, İDSB
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
İslam Dünyası; köklü tarihi, kadim değerleri ve medeniyetiyle maruf bir konumda iken son devrede girdiği gerilemenin neticesinde en sıkıntılı coğrafyalar olarak zikredilmeye başlanmıştır. Günümüz İslam Dünyası'nda ittifakın bozulması, ihtilafın artması ve ittihadın temin edilemeyişinden dolayı Müslüman coğrafyalar ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu noktada uluslararası kuruluşlar İslam Dünyası'ndaki sıkıntıların halli için önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Buradan hareketle bu tez çalışmasında güdülen amaç, İslam Dünyası'ndaki yapısal sorunlar üzerinden İslam Dünyası'nın potansiyellerini de göz önünde bulundurarak, uluslararası İslami kuruluşların işlevselliğini sorgulamak ve bu kuruluşların rolünü açıklamaktır. İslâm Dünyası'ndaki uluslararası kuruluşların işlevselliği incelenerek bu kuruluşların etki ve işlerlik düzeyi tespit edilmiştir. Kısaca bu tez; İslam Dünyası'na, İslam Dünyası'ndaki uluslararası kuruluşlar penceresinden bakmayı amaçlamaktadır. Tez konusunun tahlili, İslam Dünyası'ndaki uluslararası kuruluşların işlevselliğine etki eden unsurlar, İslam Dünyası'nda uluslararası kuruluşlar, İslam Dünyası'ndaki uluslararası kuruluşların işlevselliği, başlıklarıyla üç bölümde incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
While Islamic world was in a well-known position with its rooted history, archaic values, and civilization, in the last instance, Islamic World is mentioned as the most troubled geography due to its sudden decline. There are serious issues in the contemporary Islamic World derived from lack of unity, agreement and increasing conflict. At this juncture, international institutions appears as a crucial tool for solving the issue of İslamic World. From this point of view, this dissertation aims to study functions and operability of international institutions in Islamic World. In brief, this dissertation will try to understand Islamic World in terms of its institutions. The analysis of the thesis is examined in three chapters; factors affecting the functioning of the international institutions in the Islamic world, international organizations in the Islamic world, and the functioning of the international organizations in the Islamic world. Key Words; Islamic World, Structural Problems, International Institutions,Operability, Unity of Islam, İİT, D-8, EİT, AL, İDSB