Faaliyet tabanlı maliyetleme yönteminin geri dönüşüm sektöründe kullanıması: Demir geri kazanım sektorunde örnek bir uygulama
Use of activity-based costing method in recycling sector : Iron recovery sector an example application
  1. Tez No: 472308
  2. Yazar: MEHMET KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ROZİ MİZRAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Faaliyet tabanlı maliyet, Stratejik maliyet yönetimi, Geleneksel maliyet yönetimi, Geri kazanım sektörü, Activity-based costing, strategic cost management, traditional cost management, recovery industry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde teknoloji, rekabet, mamul, müşteri ve çevre koşullarında meydana gelen gelişmeler, çağdaş maliyet yönetim tekniklerinin gelişmesini hızlandırmıştır. Faaliyet Tabanlı Maliyetleme yöntemi ise bu tekniklerdendir. Faaliyet Tabanlı Maliyetleme yöntemi bir ürünün üretim maliyetlerinin daha doğru hesaplanmasını ve yönetimin vereceği kararların daha doğru verilmesini sağlayan bir çağdaş maliyet kontrol yönetimidir. Bu çalışmada maliyet yönetim tekniği olan Faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemi kullanılmıştır. 2015 yılında İzmir ilinde örnek olay yöntemiyle incelenmiştir. Demir Çelik Geri kazanım sektöründe uygulanabilirliğinin araştırılması, geleneksel maliyet muhasebesi tekniği ile işleyen firmanın maliyetleme politikasının değerlendirilerek yeniden oluşturulması amaçlanmıştır. Faaliyet Tabanlı Maliyet yöntemi klasik maliyet yöntemlerine oran ile daha kesin maliyet verileri vermektedir. Tüm bu unsurların yanında iyi tasarlamış ve geliştirmiş bir faaliyet tabanlı maliyet yöntemi, üretim işletmesinde ve hizmet işletmesinde pozitif neticeler vermektedir. Sistemin tıkanan yönlerinin azaltılması ile işletmeye uygun fayda sağlayacağı ortadadır.
Özet (Çeviri)
Today, developments in technology, competition, product, customer and environmental conditions have accelerated the development of contemporary cost management techniques. Activity Based Costing method is these techniques. The Activity Based Costing method is a contemporary cost control management that allows a more precise calculation of production costs of a product and more accurate management decisions. In this study, activity based costing method which is cost management technique is used. It has been investigated by way of case study in İzmir province in 2016. Investigation of applicability in the iron and steel recovery sector is aimed at reconstructing by evaluating the costing policy of the operating company with the traditional cost accounting technique. The Activity Based Costing method gives a more accurate cost ratio compared to the classical costing methods. In addition to all these elements, well-designed and developed an activity based cost method gives positive results in production operation and service operation. By reducing the clogging direction of the system, it is likely to benefit from the operation.