Uluslararası politikada kültürel emperyalizm ve propaganda çerçevesinde ABD merkezli sinema endüstrisinin rolü
The role of the US based cinema industry in the framework of cultural imperialism and propaganda in international politics
- Tez No: 472313
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL KIRKPINAR ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Performing and Visual Arts, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: küreselleşme/globalizm, kültürel emperyalizm, propaganda, uluslararası politika, ABD, Hollywood, film incelemesi, globalizaton, cultural imperialism, propaganda, international politics, the US, Hollywood, movie analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Görselin had safhaya çıktığı bu çağda filmlerin etkisi inkâr edilemeyecek ölçüde fazladır. Bu çalışmayla amaçlanan, dünyanın en büyük film yapım şirketlerinin bulunduğu ve artık adından bir endüstri olarak bahsedilen Hollywood'un, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ulusal ve uluslararası politika üretim sürecine etkilerini incelemek ve 1950'den itibaren sürecin onar yıllık dönemlere ayrılarak bu dönemlerde öne çıkan filmlerin seçilip analizlerinin yapılmasıyla sinemanın küresel/global sisteme olan entegrasyonunu ortaya çıkarmak olmuştur. Hollywood'un sinema alanında tekel haline gelen konumu ABD için ekonomik bir fayda olduğu kadar çok güçlü bir kültürel emperyalizm ve propaganda aracı işlevi de görmektedir. Bu yüzden, bu çalışmada kültürel emperyalizm ve propaganda konuları ile bunlara ek olarak küreselleşme konusu değerlendirilip uluslararası arenada konum alışları ve ABD tarafından nasıl uygulandıkları etrafında ele alınmıştır. Kitap, makale ve internet kaynakları yanında bu çalışmaya en büyük katkıyı filmler sağlamıştır. Filmlerin hem tarihi hem de sosyolojik kaynaklar olmaları dönemsel değerlendirmelerin gerçekleştirilmesinde oldukça faydalı olmuş ve filmlerin uluslararası politik üsluba olan katkıları çok daha net görülmüştür. Böylece, bu çalışmada uluslararası ilişkiler alanında önemi yeni yeni anlaşılan filmlerin aslında politika yapma süreçlerinde hem devletleri hem de toplumları nasıl etkiledikleri incelenmeye çalışılmıştır. Bu etkinin akademik disiplin, toplumsal yapı ve devletler için daha fazla dikkate değer bir çalışma alanı olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The impact of films is undeniably great in this age in which visual is at advanced stage. The aim of this study is to examine the effects of Hollywood, which has the world's biggest film production companies and newly referred to as an industry on national and international policy making process of the US and to reveal the integration of the cinema within the global system by electing and analyzing the outstanding films in the periods in which process has been separated from decennium since 1950. Monopoly position of Hollywood in cinema is not only economic benefit but also very strong cultural imperialism and propaganda instrument for the US. Therefore, at this study, the issues of cultural imperialism and propaganda, and additionally globalization issue are evaluated and their positions in international area and how these issues are applied by the US are discussed. Besides books, the articles and Internet resources, the greatest contribution to this study is provided by the movies. Movies are useful to realize periodical evaluations as a result of their being of both historical and sociological sources and movies' contributions to international political wording is seen clearly. Thus, in this study, how the movies, whose importance in the fields of international relations has been understood recently, affect both the states and societies in policy making processes. It is revealed that this impact is a more remarkable study area for academic discipline, social structure and the states.