İhvân-ı Safâ felsefesinde nübüvvet meselesi
Prophethood in philosophy of İhkvan as-Safa (Brethren of purity)
- Tez No: 472319
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İhvan-ı Safa, nübüvvet, peygamber, nebi, resul, Ihvan-i Safa, Ihkvan as-Safa, Brethren of Purity, prophecy, prophet
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmamızda İhvân-ı Safâ'nın nübüvvetle ilgili düşüncelerini tespit etmeye çalışacak, İhvan düşüncesinde nübüvvetin yerini ve önemini ortaya koymaya gayret edeceğiz. Bunu yaparken öncelikle İhvân-ı Safâ'nın Risalelerinden yararlanacak, yeri geldikçe İhvan'ın nübüvvetle ilgili görüşlerini kelâmcılar ve diğer İslâm filozoflarının görüşleriyle karşılaştıracağız. Böylece Saf kardeşlerin nübüvvet anlayışını, bu anlayışın kendi felsefelerindeki iz düşümlerini, kendilerinden sonra gelen İslâm filozoflarına olan etkilerini ve İslâm felsefesine olan katkılarını daha iyi görebilmek için bir yol açmış olacağız.
Özet (Çeviri)
In this study, you will notice the thoughts of Ihkvan as-Safa's prophethood, and we will try to reveal the importance and place of the prophethood in the thought of Ihkvan. In doing so, we will first benefit from the Risals of Ihkvan as-Safa and, as the place comes, we will compare the views of Ihkvan with his views on the prophethood, with the view of theologians and other Islamic philosophers. Thus, we will provide a way for the Pure Brothers to understand the thoughts of prophethood, their insights into their own philosophies, the effects on the Islamic philosophers who follow them, and contribution to the Islamic philosophy.