Şevkânî'nin Fethü'l-Kadîr'inde Furkân ve Şuarâ sûrelerindeki kıraat farklılıkları
Differences are the subject of reading which are Shewkanî's in Fath al- Qadîr Furkân and Suarâ sections of the koran
- Tez No: 472320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ TÜTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: The Qur'an, Shewkanî, Furkân, Şuarâ, Fath Al- Qadîr
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Hazırlamış oldumuğuz yüksek lisans tezimiz Şevkânî'nin tefsirinde Furkân ve Şuarâ sûrelerindeki kıraat farklılıklarını konu edinmektedir. Çalışmamızın giriş bölümünde öncelikle kıraat ilminin tarifini, konusunu ve günümüze kadar bu rivayetleri bizlere ulaştıran kıraat imamlarının hayatını anlatmaya çalıştık. Tezimizin birinci bölümünde Şevkânî'nin hayatı, ilmi şahsiyeti, eserleri ve Fethü'l-Kadîr tefsirindeki metodu incelenmiştir. İkinci bölümde Furkân ve Şuarâ sûreleri hakkında bilgi vererek müfessirin bu sûrelerde değinmiş olduğu kıraat farklılıklarını aktardık. Yine bu sûrelerdeki meşhûr ve mütevâtir kıraatleri tespit ettik ve vücûhâtlarını şema halinde derledik. Son bölümde ise Şevkânî'nin tefsirindeki kıraat metodunu ve kaynaklarını ele alarak tefsir-kıraat ilişkisi hakkında kısaca bilgiler verdik. Kelimeler: Kıraat, Şevkânî, Furkân, Şuarâ, Fethü'l-Kadîr.
Özet (Çeviri)
This research to take up differences are the subjet of reading, which are Shewkanî's commentary Furkân and Şuarâ sections of the Koran. There are third sections in our research. Firstly, we took up living of the reading imams. Secondly, we took up the Shewkanî's life style, works and methot of Fath Al- Qadîr's commentary. Thirdly, we were to gave information sections of the Koran Furkân and Şuarâ. So we transfered the commentator's mentioned reading. Furthermore, we have determined this sections of Koran, which are“meşhur and mütevatir readings”and we created a scheme. Finally we took up Shewkanî's commentary of readings methot and bibliography.