İhvân-ı Safâ felsefesinde ruh-beden ilişkisi
The relationship between soul and body in philosophy of İhvân-i Safâ
  1. Tez No: 639466
  2. Yazar: ŞEHRİBAN AKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARIS MACIC
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İhvân-ı Safâ, felsefe, ruh-beden ilişkisi, insan, İslam felsefesi, İhvân-ı Safâ, philosophy, soul, body, human, philosophy of islam
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Felsefenin en temel meselelerinden birisi insan problemidir. Tarihin hemen hemen her döneminde düşünürler, bu sorunu farklı açılardan ele almıştır ve almaya devam etmektedir. Bu konudaki en temel yaklaşımlardan biri, şüphesiz insanı ruh ve bedenden müteşekkil bir bütün olarak ele alıp inceleme girişimi olmuştur. Gerek Doğu gerek Batı felsefesinde insan ve ruh kavramı, derin bir araştırma konusu yapılmıştır. İslam dünyasında da konu benzer yaklaşımlarla tetkik edilerek insan ve ruh kavramı üzerine birçok görüş söylenmiştir. Özellikle felsefe ve kelam literatürü incelendiğinde, İslam dünyasında konuya verilen önem ve konuyla ilgili yapılan çalışmalar rahatlıkla fark edilebilir. İhvân-ı Safâ, insanların ahlaki ve toplumsal huzurunu sağlama adına birçok noktada bilgi kaynağı sunan düşünürler topluluğunun belki de en önemlisidir. Onlar fikirlerini ortaya koyarken kendilerinden önceki tüm dini ve felsefi görüşlerden faydalanarak adeta bir bilim ansiklopedisi oluşturmuşlardır. Onların ruh-beden anlayışlarını ortaya koymak daha derin bir anlamlandırmayı gerektirir. Onların temel problemleri insandır ve diğer tüm meseleleri insanı anlama üzerine bina etmişlerdir. Bizim amacımız da İhvan-ı Safa merkezli bir bakış açısıyla ruh-beden ilişkisini ve dönemin yaklaşımını tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
One of the main problems of philosophy is the problem of human. In almost every period of history philosophers tackled this problem and they still have been discussing it. One of the main approaches of this subject is, definitely, attempting to explore human being as a whole, which exists with the unity of soul and body. The terms of human and soul have always been a subject of deep research in both western and eastern philosophy. In Islam world, these terms also have been discussed with similar approaches and many different opinions have been presented on them. Especially when it comes to examine the literature of philosophy and kalam, the importance that is given and the studies which were done on the subject will be easily noticed. The community of philosophers, which is named as İhvan-ı Safa in Islam world and had presented many source of information about maintaining people's moral and social peace, is one of them and could be the most important of all. Because they benefited from all the previous religious and philosophic opinions while they were presenting theirs and even they literally created a science encyclopedia. As we express it in our aspect, their understanding of soul and body includes a different and deep meaning. Their main problem is human and all the other problems are used to understand human. Our aim is to search the relationship between soul and body with an İhvan-ı Safa centered aspect, in order to find out the approach of the period and history.