Türkiye örnekleminde, narsisistik özellik, öz-şefkat ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the narcissistic feature, self-compation and difficulties in emotion regulation in Turkey
  1. Tez No: 472329
  2. Yazar: AYDAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Öz Şefkat
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma narsisistik kişilik özelliği gösteren bireylerin bu kişilik özelliği gösterme düzeyleri arttıkça duygu düzenleme güçlüklerinde ve öz şefkatlerinde nasıl bir farklılık olacağına bakabilmek ve farklılık var ise bu farklılığın hangi yönde olacağını tespit edebilmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda gönüllülük esasına göre 49 üniversite öğrencisine ve 183 üniversite mezununa; demografik bilgi formu, narsisistik kişilik envanteri (NKE), duygu düzenleme güçlüğü ölçeği ve öz şefkat ölçeği uygulanmıştır. Ölçeklerin uygulanmasından sonra sorulara cevap bulabilmek için; frekans, yüzde, ortalama, standart sapma değerlerine bakılmıştır. Bunun yanı sıra faktör analizi, tek yönlü varyans analizi, ölçeklerin güvenilirlik analizleri, Kruskal –Wallis Testi, Mann-Whitney U testi ve Korelasyon analizleri yapılmıştır. Daha sağlıklı sonuçlar elde edebilmek için ölçeklerden elde edilen puanlar her bir değişken için (narsisizm, öz-şefkat ve duygu düzenleme güçlüğü), düşük-orta-yüksek olmak üzere üç gruba ayrılmış ve bu gruplar temel alınarak analiz yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda duygu düzenleme güçlüğünün grup puanlarıyla, öz-şefkat ve narsisizm değişkenlerinin ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmiştir. Buna göre; duygu düzenleme güçlüğü artarken öz-şefkat azalmakta narsisizm ise artmaktadır. Narsisizmin grup puanları ile duygu düzenleme güçlüğü arasında istatistiksel olarak fark elde edilmiştir. Fakat narsisizm grupları ile öz-şefkat arasında istatistiksel olarak fark bulunamamıştır. Yani narsisizm artarken duygu düzenleme güçlüğü de artmakta fakat öz-şefkat puanlarında bir fark olmamaktadır. Öz-şefkat grup puanları ile duygu düzenleme güçlüğü ve narsisizm ölçek puanları arasında analiz yapılmış ve analiz sonucunda istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmiştir. Buna göre; öz-şefkat artarken duygu düzenleme güçlüğü ve narsisizm azalmaktadır. Bunların yanı sıra demografik bilgilerde ise kişilerin yaşadıkları son ilişkilerinin süresi, ilişkide ki memnuniyet düzeyleri ve kişilerin partner sayıları ile duygu düzenleme güçlüğü, öz-şefkat, narsisizm puanları arasında fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This research was made in order to examine the differences in the difficulties in emotional regulation and self-compassion when the levels of individuals showing narcissistic personality characteristics increase, and to determine the direction in which this difference will be found. For this aim, on the basis of volunteerism, 1 demographic information form and 3 different scales were applied to 49 university students and 183 university graduates; such as: Narcissistic personality inventory (NPI), emotional regulation strength scale and self-compassion scale. In order to find answers to the questions after the applying the scales; frequency, percentage, mean, standard deviation values are examined. In addition to this, factor analysis, one-way analysis of variance, reliability analyzes of the scales, Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney U test and correlation analysis were done. In order to get better results, the scores which were gotten from the scales were divided into three groups (narcissism, self-compassion and emotional regulation), low-middle-high, and analyzed based on these groups in order to have more healthy results. As a result of the analyzes' results, statistically a meaningful difference was found between group scores of difficulty in emotional regulation and self-compassion and scale scores of narcissism variables. According to this, when difficulty in emotional regulation increases self compation decreases and narcissism increases. Statistically significant difference between narcissism groups scores and difficulty in emotional regulation. But difference couldn't be found between narcissism groups and self-compassion statistically. In other words, when narcissism increases, difficulty in emotional regulation also increases, but there is no difference in self-compassion scores. Analyzes were made between self-compassion group scores, difficulty in emotional regulation, and narcissism scale scores, and a statistically significant difference was found. According to this,when self-compassion increases, difficulty in emotional regulation, and narcissism decreases. On the other hand, in the demographic information, the difference couldn't be found in the duration of the last relationships, the satisfaction level of the relationships and the number of partner's and difficulty in emotional regulation self-compassion, narcissism scores. Key Words : Narcissism, Difficulties In Emotional Regulation, Self-Compassion