Revisiting cognitive distortions and psychopathology relationship: Testing mediating roles of mindfulness and negative self-focus using structural equation modeling
Bilişsel çarpıtmalar ile psikopatoloji ilişkisinde farkındalık ve kendine olumsuz odaklanma düzeyinin aracılık etkilerinin yapısal eşitlik modeli ile test edilmesi
- Tez No: 472328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mindfulness, Cognitive Distortions, Irrational Thoughts, Psychopathology, Negative Self-focus
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
İrrasyonel düşünceler her insanda varolan bilişsel çarpıtmalardır. Zaman zaman artıp azalabilirler ve kişinin hayatına olan etkileri anlık ya da daha uzun vadeli olabilir. İrrasyonel düşüncelerin ruh sağlığı ile ilişkisi alanında yapılan çalışmalar sonucunda depresyon, anksiyete, bağımlılık, sosyal ilişkiler gibi birçok alanda olumsuz etkisi olduğu bulunmuştur. Araştırmalar genellikle ruh sağlığına olumlu ya da olumsuz etkisine odaklanmışlardır. Fakat irrasyonel düşüncelerin ruh sağlığını nasıl etkilediği yönünde araştırmalar kısıtlıdır. Bu çalışmanın amacı farkındalık ve öz-bilinçlilik kavramlarının irrasyonel düşüncelerin ruh sağlığına olan etkisinde aracı etkileri olup olmadığını araştırmaktır. Böylece, ruh sağlığını iyileştirmek amaçlı irrasyonel düşüncelere müdahale edilirken odaklanılabilecek kavramlar ortaya çıkacaktır. Araştırmanın örneklemi gönüllü 288 katılımcıdan oluşmaktadır. Bireylerin bi-lişsel çarpıtmaları, depresyon, farkındalık, ruminasyon, olumsuz duygu ve mut-lak gerçek ihtiyaç düzeyleri ölçülmüştür. Yapılan yapısal eşitlik modeli sonu-cunda irrasyonel düşüncelerin ruh sağlığı üzerinde etkisi olduğu, ayrıca farkın-dalık ve öz-bilinçlilik düzeylerinin irrasyonel düşünce ve ruh sağlığı ilişkisine aracılık ettiği/aracı bir rolünün olduğu bulunmuştur. nahtar Sözcükler: Bilişsel Çarpıtma, Farkındalık, Kendine Olumsuz Odaklanma, Psikopatoloji, Ruminasyon, Mutlak Gerçek İhtiyacı.
Özet (Çeviri)
All people have cognitive distortions which may increase and decline time to time and their influence can be momentary or long term. As a result of the studies which are conducted related to the relationship between cognitive distortions and pscyhopathology, influence on areas like depression, anxiety, addiction, social relations is supported. Researches, generally focus on negative and positive effect of cognitive distortions on mental health. However, there is a lack of studies related to how this influence occurs. The aim of the current study is to search whether mindfulness and negative self-focus have mediatory effect in the relationship between cognitive distortions and psyhopathology. In this way, phenomena would arise which would be focused on the treatment of cognitive distortions in order to ameliorate psychopathology. Sample of the study consists of 288 voluntary participants. The degree of cognitive distortions, depression, mindfulness, rumination, negative affect and need for absolute truth is measured. In the consequence of structural equation model, it is found that cognitive distortions have influence on psychopathology and mindfulness and negative self-focus have mediatory effect/role in the relationship between psychopathology and cognitive distortions.