Örgütsel adalet algısı üzerine amprik bir çalışma: Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.'nde bir araştırma
Empirical study on the organizational justice perception; A research in Kayseri̇ Sugar Factory
  1. Tez No: 472337
  2. Yazar: GONCA ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Algılanan Adalet, Örgütsel Adalet Teorileri, Organizational Justice, Perceived Justice, Organizational Justice Theories
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çalışanların hayatında iş olgusunun yeri ne denli önemliyse işletmeler açısından da çalışanlar hayati önem taşımaktadır. Çalışanlar, bir işletmenin varlığını, başarısını ve geleceğini etkileyen en önemli değerdir. İşletmelerin üretim performansı ile doğrudan ilgili olan çalışan performansı, çalışanın örgüt ile arasındaki bir bağ gibi görülebilir. Bu bağın, çalışanın örgüte devamlılığı hususunda oldukça geniş ve önemli bir etkisi vardır. Bu etki ise çalışanın performansını, dolayısıyla şirketin performansını ortaya çıkartır. Hakkımı tam olarak alıyor muyum? sorusu adalet beklentisinin temel yaklaşımı olup, adalet arayışı ve beklentisi yaşamın her alanında aranan önemli bir kavramdır. Bu çalışmada, örgütsel adalet algısının boyutları detaylıca ele alınarak adaletin iş ve örgüt hayatındaki etkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada, örgütteki işçilerin, iş ortamındaki tavır ve sosyal ilişkilere karşı olan adalet algıları tanımlanarak örgütsel adaletin çalışanların performansı ve örgütlerin verimliliği için önemli bir faktör olup olmadığı araştırılmıştır. Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. firması üretim ve idari bölümlerinde çalışan memur ve işçiler (n = 178) arasında örnek uygulama yapılarak çalışanlardaki örgütsel adalet algıları ve performans etkileri değerlendirilmiştir. İlk bölümde, örgütsel adalet kavramı ve toplumdaki yeri irdelenmiştir. İkinci bölümde, örgütsel adalet kavramı, boyutları ve örgütlerde adalet türleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, örgütsel adalet hakkında yapılmış diğer çalışmalar hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Son bölümde ise çalışmanın metodolojisi verildikten sonra araştırmanın uygulama kısmını tamamlamak için Kayseri Şeker Fabrikası çalışanlarına bir anket çalışması yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Employees are of vital importance in terms of businesses as long as the place of business is important in the lives of employees. Employees are the most important asset that affects the existence, success and future of an enterprise. Employee performance, which is directly related to the production performance of the business, can be seen as a link between the employee and the organization. This bond has a great influence on the employee's sequel. This effect leads to the performance of the employee and hence the performance of the company. Do I take my right? The question is the basic approach of the expectation of justice, and the quest for justice and the expectation is an important concept in all aspects of life. In this study, the dimensions of organizational justice were examined in detail and tried to explain the effect of justice on work and organization life. In the study, it was investigated whether the organizational justice is an important factor for the performance of the employees and the productivity of the organizations by defining the perceptions of the organizational justice against the attitudes and social relations of the working environment. Kayseri Sugar Factory A.Ş. (n = 178) working in the production and administrative departments of the firm. The perceptions of organizational justice and the performance effects of the employees were evaluated. In the first part, the concept of organizational justice and its place in society are examined. In the second part, the concept of organizational justice, dimensions and types of justice in organizations are given. In the third chapter, brief information is given about other studies on organizational justice. In the last part, after the methodology of the study was given, a questionnaire study was conducted to the employees of Kayseri Sugar Factory to complete the application part of the research and the results were evaluated.