Dış borçlanmanın ekonomik büyüme üzerine etkileri: Türkiye örneği (1980-2014)
The effects of external debts on economic growth: The case of Turkey ( 1980-2014)
- Tez No: 472336
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAATÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış Borç, Ekonomik Büyüme, Granger Nedensellik Testi, Johansen Eşbütünleşme, External Debt, Economic Growth, ADF and Philips - Perron Test, Granger Causality Test
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde ulusal tasarrufların yetersizliği dış borç kullanımı kaçınılmaz hale getirmektedir. Dış borçlar ile ekonomik büyümenin artırılması hedeflenmektedir. Literatürde dış borçların ekonomik büyümeye etkisi konusunda farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu çalışmada, dış borç ekonomik büyüme ilişkisi Türkiye ekonomisi açısından ele alınarak, Türkiye ekonomisine ait 1980-2014 yılları arasındaki yıllık ekonomik veriler kullanılmıştır. Analizde, Granger Nedensellik ve Johansen Eşbütünleşme analizleri kullanılarak dış borç ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan analiz sonucunda, Granger Nedensellik analizine göre dış borç ve ekonomik büyüme arasında bir nedensellik ilişkisi olmadığı, Johansen Eşbütünleşme analizine göre ise, bu iki değişken arasında uzun dönemli ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Deficieny in national economy saving in developing countries makes usage of external debt inevitable. By means of external debt increase of economic growth is aimed homever there are different approaches about the effect of external debt on the economic growth in literature at this work. The relation between the economic growth and external debt is handles in terms of Turkish economy some economic annual data is used that belongs to Turkish economy between the 1980-2014 years. In the analysis, the relationship between external debt and economic growth was examined using Granger Causality and Johansen Cointegration analyzes. According to the analysis of Granger causality, there is no causality relation between external debt and economic growth, and according to Johansen Cointegration analysis, it is found that there is a long-run relationship between these two variables.