Critical investigation of earth sheltered house as an alternative housing type
Bir konut alternatifi olarak toprak kazmalı konuta eleştirel bir bakış
- Tez No: 47235
- Danışmanlar: PROF.DR. FUAT ERBATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Earth Sheltered House, Underground House, Cave House, Alternative Housing Types. IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZ BİR KONUT ALTERNATİFİ OLARAK TOPRAK KORUMALI KONUTA ELEŞTİREL BİR BAKIŞ Özkaya, Meltem Yüksek Lisans Tezi,Mimarlık Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fuat Erbatur Eylül 1995, 160 sayfa Bu tez, günümüz konutuna alternatif olarak toprak korumalı konutu inceler. Toprak korumalı konutun daha sağlıklı değerlendirilebileceği bir platform oluşturmak amacıyla tezin ilk sayfalarında diğer alternatif konut tipleri de avantaj ve dezavantajları ile tartışılmıştır. İsminden de anlaşılacağı gibi toprak korumalı konut, yaşama mekanları toprak seviyesinin altında olan konuttur. Bu tür konut, enerji kullanımı, çevre ve ekolojik denge açısından pek çok yararlar sağlar. Toprak korumalı konut, yeni bir buluş değildir. Toprak seviyesinin altında inşa edilmiş çok eski yaşama birimleri mevcuttur. Günümüzde, toprak altında yaşamanın çeşitli yönleri ile yapısal ve mimari tasarım ilkeleri ciddi ve detaylı olarak araştırılmaktadır. Bu tez, eleştirel bir yaklaşımla toprak korumalı konutun tasarım ilkelerini, yapısal özelliklerini, verimliliğini, güvenliğini, ve toprak korumalı konuttaki yaşamı inceler. Tezin son sayfalarında toprak korumalı konutun Türkiye'deki potansiyel kullanım alanlarına kısaca değinilmiş ve tez, toprak korumalı konut inşa ederken izlenmesi gereken yolun madde madde incelenmesi ile son bulmuştur.Anato Kefele, Toprak koruma,, konu,, yer altı,konutu, mağara ev, alternatif konut tipleri. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CRITICAL INVESTIGATION OF EARTH SHELTERED HOUSE AS AN HOUSING ALTERNATIVE Özkaya, Meltem M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Fuat Erbatur September 1 995, 1 60 pages This thesis is concerned with the earth sheltered house as an alternative housing type to the conventional house. All the other possible housing alternatives are examined in the first chapters of the thesis to constitute a critical platform on which earth sheltered house can be evaluated more successfully. As the name implies, an earth sheltered house is a housing type which has space within earth. This offers various advantages with respect to energy efficiency, ecological and environmental factors. Earth sheltered housing, is not a new idea. There are quite old examples of living below the earth's surface. Nowadays, the architectural and structural design of such structures and various aspects of living in such an environment are under serious and detailed study. The thesis critically examines components involved in the realization of earth sheltered houses, including design and architectural considerations, advantages and disadvantages, structural characteristics and effectiveness, loads, materials,life safety and living in such an environment. Potential use of earth sheltered housing in Turkey is also discussed, together with recommendations for building earth sheltered houses.