Conservation and rehabilitation proposal for the commercial Center of Foça with referece to public opinion
Foça Ticaret Merkezinde halk görüşüne referans ile koruma ve rehabilitasyon önerisi
- Tez No: 47236
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜL ASATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Foça, Tarihi Ticaret Merkezi, Müdahale, Rehabilitasyon, Halk Görüşü. iv, Foça, Historical Commercial Center, Intervention, Rehabilitation, Public Opinion. m
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
oz FOÇA TİCARET MERKEZİNDE - HALK GÖRÜŞÜNE REFERANS İLE KORUMA VE REHABİLİTASYON ÖNERİSİ Hamamcıoğlu, Gözde Restorasyon Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Dr. Gül Asatekin September 1995, 276 sayfa Bu çalışmada, Foça ticaret merkezini koruma problemi, çok değişmiş geleneksel yapılan ve kullanımlarını değerlendirmek amacı ile tartışılmıştır. Problem, yerleşke ölçeğinde başlayıp dokunun yakın çevresine daralan ve en son olarakta ticaret merkezinin geleneksel yapılarına odaklanan, üç ölçekli bir araştırma ile tanımlanmıştır. İlk adımda, yerleşkenin genel karakteri, tarihsel gelişimi ve koruma - planlama çalışmalarındaki kararlar değişimi tartışılmıştır. İkinci adımda kısıtlı bir değerlendirme içinde, yakm çevrenin fiziksel özellikleri tartışılmıştır. Üçüncü adımda, ticaret merkezinin fiziksel ve sosyal karakteri, ilk iki adımdan gelen bilgiler doğrultusunda detaylı olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar iki ana konuda kararlar geliştirmek için değerlendirilmiştir. Çevre karakteri için, sokaklar ve cepheleri ile çevreye katılan dokunun yeni, geleneksel ve servis yapılan ; yapı karakteri için kalan tüm geleneksel yapılar değerlendirilmiştir. Kararlarda geleneksel yapıların fiziksel müdahale gereklilikleri, yapıların sürekli kullanımı için kullanıcı istekleri gözönüne alınarak çözülmeye çalışılmış ve bir rehabilitasyon planı önerilmiştir. Doku için önemli diğer faktörlerden arkeolojik karakter, yasal düzenlemeler ve korumaya halk katılımı için gerekli organizasyonlar da aynca befatilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSERVATION AND REHABILITATION PROPOSAL FOR THE COMMERCIAL CENTER OF FOÇA WITH REFERENCE TO PUBLIC OPINION Hamamacıoğlu, Gözde MS. in Restoration, Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Gül Asatekin September 1995, 276 pages The preservation problem of the commercial center of Foça is discussed to evaluate the highly altered traditional buildings and their usage, in this study. The problem is defined by a three scaled survey that starts from the settlement scale, converge to the nearby surroundings of the site and finally focus on the traditional buildings of the commercial center. In the first step, the general characteristics, historical development and the changes of conservation - planning decisions of the settlement is discussed. In the second step, the physical characteristics of the nearby surroundings are discussed, within a limited evaluation, hi the third step, the physical and social characteristics of the commercial center are analyzed in detail with the feed up of first two steps. The results are evaluated to come to decisions on the two main points. For the environmental character, streets and the facade contribution of the traditional, new and service buildings of the site; for the building character, each one of the remaining traditional building is evaluated In the decisions the physical intervention necessities of the traditional buildings are tried to be solved regarding the user wishes for the continuos usage of the buildings and a rehabilitation plan is proposed. The necessary organizations for the other important factors of the site; the archaeological character, legal arrangements and public participation in preservation are also stated.