Characterization of superoxide dismutase isoenzymes in Turkish wheat cultivars under different stress conditions
Farklı stres koşulları altında türk buğday çeşitlerinin süperoksit dismutaz izoenzimlerinin karakterizasyonu
- Tez No: 47234
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN A. ÖKTEM, PROF.DR. MERAL YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süperoksit dismutaz, SOD, buğday, sıcaklık stresi, soğuk stresi, kuraklık, tuz stresi VL, Superoxide dismutase, SOD, wheat, heat stress, cold stress, drought stress, salt stress 17
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz FARKLI STRES KOŞULLARI ALTINDA TÜRK BU?DAY ÇEŞİTLERİNİN SUPEROKSİT DİSMUTAZ İZOENZİMLERİNİN KARAKTERİZASYONU İnci, Füsun Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Yücel Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin A. öktem Ekim 1995, 101 sayfa Süperoksit dismutaz enzimi serbest oksijen radikallerinin, moleküler oksijen ve hidrojen peroksite dönüşümünü kataliz eden metalloenzimdir. Bu çalışmada yedi Türk buğday çeşidinde (Atay, Yayla, Bezostaja, Bolal, Gerek, Tosun, Çakmak) farklı stres koşullan; sıcaklık, soğuk, tuzluluk ve kuraklık, altmda süperoksit dismutaz izoenzimlerinin değişimleri belirlendi. Yaprak ve kök dokularında SOD izoenzimleri tek boyutlu poliakrilamid jel elektroforez kullanılarak ayrıldı ve negatif boyama tekniği ile analiz edildi. Bu teknik kullanılarak kloroplast (Cu/Zn SOD), sitozol (Cu/Zn SOD) ve mitokondrideki (MnSOD) farklı SOD izoenzimleri tanımlandı. Kontrollerle karşılaştırıldığında, stres koşulları altında^ doku ve organel seviyesinde SOD izoenzim dağılımlarında nicel değişimler gözlendi. Stres uygulamasından sonra SODizoenzim aktivitelerindeki değişimler koruma seviyesinde genetik farlılık ve çeşide özellik gösterdi. Aynı stres koşulu altında bile kök ve gövde izoenzimlerinin tepkilerinin farklı olduğu gözlendi. Farklı stres koşullan altında hassas çeşitlerde sentezlenen SOD izoenzimlerinin miktarı dirençlilerde sentezlenenden daha az bulundu. Bu sonuçlar farklı çeşitlerin SOD aktivitelerinde artış ve azalışa göre abiotik streslere karşı dirençli veya hassas olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF SUPEROXIDE DISMUTASE ISOENZYMES IN TURKISH WHEAT VARIETIES UNDER DIFFERENT STRESS CONDITIONS İnci, Füsun Ms. Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin A. öktem October 1995, 101 pages Superoxide dismutases (SOD:E.C. 1.15. 1.1) are metalloenzymes catalyzing the dismutation of the superoxide free radical to molecular oxygen and hydrogen peroxide. In the present study, seven different Turkish wheat cultivars (Bolal, Yayla, Atay, Bezostaja, Tosun, Gerek and Çakmak) were examined according to their varience in SOD isoenzyme activities under different abiotic stress conditions; heat, salt, Cold and drought. The SOD isoenzymes from leaf and root tissues were separated using 1.-D PAGE electrophoresis and analyzed by negative activity staining technique. By using this technique different SOD isoenzymes, namely mitochondrial (MnSOD), cytosolic (Cu/ZnSOD), chloroplastic (Cu/Zn SOD), were identified. Compared to controls, under stressconditions quantitative differences in SOD isoenzyme patterns at tissue and organelle level were observed. Changes in SOD isoenzyme activities after stress treatments indicate that the level of protection shows genetic diversity and cultivar specificity. The responses of shoot and root isoenzymes even under the same stress conditions are quite different. Under different stress conditions the amount of SOD isoenzymes synthesized in sensitive varieties are less than the amount synthesized in resistant ones. These results show that varieties have divergent resistance or sensitivity to different abiotic stresses with respect to increase or decrease in SOD activity.