Measurement and evaluation of acustic properties of domestic building materials
Türkiye'de üretilen inşaat ve dekorasyon malzemelerinin akustik özelliklerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 47237
  2. Yazar: EMEL UYANIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ÇALIŞKAN, PROF.DR. ÖNDER SEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik Malzemeler, Ses Yutma Katsayısı, İmpedans Tüp Metodu. vı, Acoustic Materials, Sound Absorption Coefficient, Impedance Tube Method. IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
öz TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN İNŞAAT VE DEKORASYON MALZEMELERİNİN AKUSTİK ÖZELLİKLERİNİN ÖLÇÜLMESİ VE DE?ERLENDİRİLMESİ Uyanık, Emel Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Önder Seren Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Çalışkan Eylül 1995, 109 sayfa Kullanılan malzemelerin akustik özelliklerinin kapalı mekanlarda iyi bir akustik ortam yaratmakta önemli bir rolü vardır. Malzemelerin akustik özelliklerinin karşılaştırılmasında kullanılan parametrelerin başlıcası ses yutma katsayısıdır. Ses yutma katsayıları, uluslararası iki standart yöntemle, impedans tüp metodu ve çınlama odası metodu ile ölçülür. Tezde impedans tüp metodu ile tipik inşaat malzemelerinin normal açılı ses yutma katsayıları ölçülmüş, elde edilen sonuçlar istatistik ses yutma katsayılarına dönüştürülerek sunulmuştur. Malzeme örnekleri çoğunlukla yerli malzemelerden seçilmiş, akustik tasarımlarda kullanılmak üzere yerli malzemelerin ses yutma performanslarına ilişkin bilgi derlenmesi ve yeni ses yutucu elemanların tanıtılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEASUREMENT AND EVALUATION OF ACOUSTIC PROPERTIES OF DOMESTIC BUILDING MATERIALS Uyanık, Emel M.S, Department of Architecture Supervisor: Inst. Önder Seren Co-Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Çalışkan September 1995, 109 pages Acoustical properties of the building materials have an important role in provision of a satisfactory acoustical environment in enclosed spaces. Sound absorption coefficient is one of the main parameters. Two internationally standardized methods, namely impedance tube method and reverberation chamber method are frequently in use to measure sound absorption coefficient. In this thesis, normal incidence sound absorption coefficients of typical building materials are measured by the impedance tube method. Statistical absorption coefficients based on measured quantities are also presented. Samples are selected mostly from domestically produced materials. It is intended to compile information on sound absorption performance of domestically available materials and to introduce new sound absorbing elements for acoustical design purposes. m