Süleyman Demirel Üniversitesi yeşil alan ve parklarının personel ve öğrencilerin yaşam kalitesi üzerine etkileri
Effects of Suleyman Demirel University green areas and parks on life quality of student and staff
  1. Tez No: 472365
  2. Yazar: ALP KÜÇÜKCOŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TOLUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süleyman Demirel Üniversitesi, yeşil alanlar, parklar, yaşam kalitesi, personel ve öğrenci memnuniyet düzeyi, Süleyman Demirel University, green space and parks, quality of life, staff and student satisfaction level
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
İnsanların hayatlarında ki belki de en önemli dönüm noktalarından biri üniversite öğrenimidir. Öğrencilerin tercih sıralamasında önemli bir yer tutan sosyal yaşam alanlarının içinde bulunan park ve bahçeler yani açık yeşil alanlar açısından Süleyman Demirel Üniversitesi'nin, sahip olduğu parklar, meydanlar, çim alanlar, ağaçlandırma yapılmış alanlar irdelenmiştir. Süleyman Demirel Üniversitesi yerleşkelerinde bulunan yeşil alan ve parkların öğrenciler ve personelin yaşam kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Süleyman Demirel Üniversitesi yerleşkelerinde hâlihazırda kullanılmakta olan parklar ve yeşil alanların kullanım olanakları araştırılmış, personel ve öğrencilerin kullanım, işlevsellik durumu belirlenmiş, donatı ve bitkisel elemanlar açısından yeterlilikleri tespit edilmiş, kullanıcıların rekreatif ihtiyaçlarına ne kadar cevap verilebildiği ve kullanıcılar açısından memnuniyet düzeyleri belirlenerek, mevcut tablo ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ortaya çıkarılan mevcut durum tablosuna göre, yapılabilecek rekreasyon çalışmaları konusunda, eksik bulunan veya ihtiyaç duyulan peyzaj tasarım uygulamalarının hayata geçirilerek yararlanma ve memnuniyet düzeylerinin artırılması doğrultusunda öneriler getirilmiştir. Çalışma kapsamında 502 kişinin görüşleri anket tekniği vasıtasıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistik paket program (SPSS 20) vasıtasıyla analiz edilmiş ve istatistiksel analizlerde 0,05 anlamlılık düzeyi ölçüt alınmıştır. Anket tekniği ile elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Parametrik testlerden Bağımsız örneklem t testi (Independent Samples Test) ile Tek Yönlü Varyans Testi (One Way Anova) kullanılmıştır. Farklılıkların hangi gruptan kaynaklandığını bulmak için ise Duncan testi yapılmıştır. Bu testlerin yanında betimleyici bilgileri sunmak için frekans ve yüzde analizinden faydalanılmıştır. Sonuç olarak üniversite yeşil alan ve parklarının personel ve öğrencilerin yaşam kalitesini artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Perhaps one of the most important turning points in people's lives is college education. In terms of parks and gardens, is open green spaces within the social habitats that are important for the students' preference, Süleyman Demirel University has parks, squares, lawns, The areas that have been made are examined. The effects of green areas and parks in the campuses of Süleyman Demirel University on the quality of life of the students and staff were investigated. In Süleyman Demirel University Campuses, the possibilities of use of parks and green areas currently being explored were investigated. The availability of personnel and students, their functional status was determined, their sufficiency in terms of equipment and plant elements were determined, the extent to which users were able to respond to their recreational needs. As regards recreational activities that can be done according to the present situation table, suggestions have been made in order to improve the utilization and satisfaction levels of landscape design applications which are missing or needed. Within the scope of the study, the opinions of 502 people were collected through the questionnaire technique. The obtained data were analyzed by statistical package program (SPSS 20) and statistical analysis was used to determine significance level of 0.05. In the evaluation of the data obtained by the questionnaire technique, Independent Samples Test and One Way Anova were used for parametric tests. The Duncan test was conducted to find out which group the differences originated from. In addition to these tests, frequency and percentage analysis was used to provide descriptive information. As a result, it has been determined that the staff and students of university green spaces and parks have increased the quality of life.