İn vivo ortamlarda yetiştirilen Glycine max (L.) merrill (soya) bitkisinde çiçeklenme, polen morfolojisi, polen çimlenmesi ve polen tüp uzunluğuna tuz stresinin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of salt stress on blooming, pollen morphology, pollen germination and pollen tube lenth of Glycine max (L.) merrill (soybean) grown in‐vivo
- Tez No: 472366
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: çiçeklenme, polen canlılığı, polen çimlenmesi, polen tüp büyümesi, tuz stresi, blooming, pollen viability, pollen germinetion, pollen tube growth, salt stress
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bitkilerin maruz kaldıkları stres faktörlerinin bitkide meydana getirdiği değişimlerin belirlenmesi oldukça önemlidir. Özellikle, ürün ve verim kalitesi ile doğrudan ilişkili olan erkek üreme yapıları, abiyotik streslerden önemli oranda etkilenir. Bu etki strese maruz kalan bitkide, stresin miktarı ve süresine bağlı olarak geri dönüşümü olmayan hasarlar meydana getirir. Bu nedenle, bu çalışmada güngeçtikte çoraklaşan ve tuzluluk oranı artan topraklarımızda soya fidelerinin erkek üreme yapılarının tuzluluk duyarlılığı belirlenerek fertil polen tanelerinin elde edilebileceği kritik tuz konsantrasyonu tespit edilmesi amaçlandı. Uygulama için seçilen soya fideleri artan tuz konsantrasyonlarına 6 ay süre ile maruz bırakıldı ve çiçeklenme, polen morfolojisi (polen büyüklüğü, ekzin ve intin kalınlıkları, apertür yapıları), polen canlılığı, polen çimlenmesi ve polen tüp uzunluğu kontrol uygulaması ile karşılaştırıldı. Tuz stresi soyanın üreme gelişim süreçlerini farklı derecelerde etkilemesi sonucunda, bu stres faktörünün bitkinin üreme ile ilgili yapılarında deformasyonlara neden olarak bitkinin tuz stresine olan toleransını azalttığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
It is important to determine the changes of the stress factors that the plants expose to. Especially, male reproductive structures that are directly related to product and productivity quality are considerably affected by abiyotic stres. This effect causes irremediable damage on the plant that is exposed to stress depending on the quantity and the duration of the stress. Therefore in this study it is aimed to retain critical salt consentration in which can be obtained fertile pollen seeds by determining the susceptibility of male reproductive structures of soya seedings on our lands that is day by day becaming arid and increasing salinity content rate. The soya seedings which are chosen for the implementation are exposed to increasing salt consentration for the six months , and blooming pollen morphology (pollen size , thickness of ekzin and intine aperture structures) is compared with pollen viability, pollen germination and the implementation of pollen tube growth. It is determined that this stress factor decreases the tolerance of salt stress of the plant by causing deformation on the structures related to reproduction as a result of salt stress affecting of various degrees of soya male evolution process.