Deflections of reinforced concrete beams and columns
Betonarme kiriş ve kolonların sehimi
  1. Tez No: 47239
  2. Yazar: MEHMET HALİS GÜNEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UĞUR ERSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Senim, Betonarme Kirişler, Betonarme Kolonlar, Betonarmede Gerilme - Birim Deformasyon İlişkisi, Sünme, Rötre vı, Deflection, Reinforced Concrete Beams, Reinforced Concrete Columns, Stress-Strain Relation for Reinforced Concrete, Creep, Shrinkage IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
öz BETONARME KÎRÎŞ VE KOLONLARIN SEHÎMÎ Günel M. Halis Doktora, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur Ersoy Eylül 1995, 171 sayfa Bu çalışmada araştırmacının geliştirdiği bir metot esas alınarak betonarme elemanların kısa ve uzun süreli yükler altındaki sehimini hesaplamak için bir bigisayar programı hazırlanmıştır. Kiriş ve narin kolonların program kullanılarak hesaplanan sehimleri, ACI-318-89 ve TS-500 şartnameleri, ve literatürdeki test verileriyle karşılaştırılmıştır. Tasarım şartnamelerinde, kirişler için bazı ampirik denklemler verilmektedir, fakat bu denklemler narin kolonlar ve kiriş-kolonlar için vkullanılamamaktadır. Hesaplanan sehimler, literatürdeki 11 referanstan alınan 63 test sonucuna iyi uyum sağlamaktadır. Program, betonarmenin doğrusal olmayan davranışını hesaba katarak, deneme -yanı İma tekniğiyle; yapı analizi altprogramları, ve tablalı ve beş seviyeye kadar donatılı beton kesitlerin çekme ve basınç altında tanımlanan zamana bağlı gerilme - birim deformasyon ilişkilerini içeren moment-eğrilik a ltpr o gramından oluşmaktadır. Elemanın moment diyagramı, eğilme rij itlikleri ve moment diyagramı arasındaki deneme- yanılmaların kabul edilebilir hata sınırları arasında kalmasıyla kesinlik kazanır. Beton için tanımlanan zamana bağlı gerilme - birim deformasyon ilişkileri programda kolayca değiştirilebilinir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEFLECTIONS OF REINFORCED CONCRETE BEAMS AND COLUMNS Günel M. Halis Ph. D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Uğur Ersoy September 1995, 171 pages This study presents the development of a computer program based on a method derived by the author for predicting the short-term and long-term deflections of reinforced concrete members. Deflections of beams and slender columns computed using this program are compared with the results obtained from ACI-318-89, TS-500, and available test data in the literature. In the design codes some empirical equations are given for beams but 111these cannot be used for slender columns or beam-columns. The calculated deflections have shown good agreement with 63 test data from 11 references reported in the literature. The program consists of structural analysis subroutines with an iteration technique to take into account the nonlinear behavior of reinforced concrete, and moment-curvature subroutine with defined stress- strain relations for concrete in tension and compression for flanged sections with up to five layers of steel. The moment diagram of the member is determined by an iterative procedure in which the moments are computed from the flexural rigidities assumed initially. Moments and flexural rigidities are recomputed up to an acceptable error limit. The defined stress-strain relations for short and long-term periods can be modified easily, since they are entered as statement functions in the program.