Elasto-plastic solution of the tube sinking problem with the finite element method
Elasto plastik serbest boru çekme probleminin sonlu elemanlar yöntemiyle çözümü
- Tez No: 47238
- Danışmanlar: PROF.DR. BİLGİN KAFTANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boru çekme, Elasto-Plastik, Sonlu elemanlar yöntemi vi, Tube Sinking, Elasto-Plastic, Finite Element Method IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET ELASTO-PLASTİK SERBEST BORU ÇEKME PROBLEMİNİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİYLE ÇÖZÜMÜ YAHŞİ, Oya Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin KAFTANO?LU HAZİRAN 1995, 119 Sayfa Bu çalışmada, esnemez konik kalıp içinden serbest boru çekme (mandrelsiz) problemi, sonlu elemanlar yöntemiyle incelenmiştir. Malzeme elasto- plastik kabul edilmiştir. Von Mises akma şartı ve izotropik sertleşme kavramı kullanılmıştır. Boru, üç boyutlu izoparametrik elemanlarla modellenmiştir. Simetriden ötürü, 108 elemandan oluşan bir dilim yeterli görülmüştür. Çözüm, dört ayrı programdan oluşmaktadır: 1) Gerekli verileri alan, üst limit çözümünü bulan, kalıp ölçülerini veren (istendiği takdirde) ve bu bilgiler doğrultusunda sonlu elemanlar programım yaratan bir giriş programı. 2) Giriş programında tanımlanan problemi çözen bir sonlu elemanlar programı. 3) Bulunan sonuçlan değerlendirip, çekme gerilmesini, çekme kuvvetini, son boru ölçülerini hesaplayan ve üst limit yöntemiyle hesaplanan kuvvetle birlikte basan bir sayısal çıktı programı. 4) Sonuçlan grafikler halinde veren bir grafiksel çıktı programı. Bu programlan koordine edebilmek için de ayn bir program hazırlanmıştır.Serbest boru çekme problemiyle ilgili çok az yayın bulunmaktadır. Bu nedenle sonuçlan kontrol edebilmek için deneyler yapılmıştır. Deneylerde 2 değişik kalınlıktaki ST 35.8 çelik borular O.D.T.Ü.'de imal edilen kalıpların içinden çekilmiştir. Kalıp açısının ve kalıp boğaz uzunluğunun etkileri incelenmiştir. Deneylerin sonuçları, teorik sonuçlan doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELASTO-PLASTIC SOLUTION OF THE TUBE SINKING PROBLEM WITH THE FINITE ELEMENT METHOD YAHŞİ, Oya Ph.D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgin KAFTANOGLU JUNE 1995, 119 Pages In this study the problem of tube sinking through a conical rigid die is examined with the finite element method. The material is assumed to be elasto-plastic. Von Misses yield criterion with isotropic hardening is used. The tube is modeled with three dimensional isoparametric brick elements. Because of symmetry, a single slice formed with 108 elements is found to be sufficient The solution consists of four different programs: 1) An input program which provides the necessary data, finds the upper bound solution, gives the necessary die dimensions (if required), and creates the finite element program according to this information. 2) Finite element program which finds out the solution of the problem defined in the input program. 3) Numerical post processing program which using the results of the finite element program calculates the required drawing stress, drawing force, final tube dimensions and prints the results together with the results found by upper bound approach. 4) Graphical post processing program which gives graphical outputs of the results. mA batch program is also written to coordinate the above mentioned programs. There is very little published work on the problem of tube sinking so experiments are made to check the results. In the experiments, ST 35.8 steel pipes of two different thicknesses are drawn through dies manufactured in METU. The effects of the die angle and die land are examined. The results of the experiments confirmed the validity of the results from the theoretical analysis.