Design and implementation of a data acquisition system for testing of gas turbine engines
Gaz türbin motorlarının testi için bir veri toplama sistemi dizaynı ve uygulaması
- Tez No: 47243
- Danışmanlar: PROF.DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Makine Mühendisliği, Astronomy and Space Sciences, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gaz Türbin Motoru, Motor Testi, Veri Toplama, Bremze, Motor Test Yazılım ve Donanımı, Enstrumentasyon. IV, Gas Turbine, Engine Testing, Data Acquisition, Test Cell, Engine Test Software & Hardware, Instrumentation
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
öz GAZ TÜRBİN MOTORLARININ TESTİ İÇÎN BİR VERİ TOPLAMA SİSTEMİ DİZAYNI VE UYGULAMASI DİNÇ, Ali Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr Nafiz Alemdaroğlu Ağustos 1995, 110 sayfa. Bu tezde bir gaz türbin motorunun testinde kullanılabilecek bir veri toplama sistemi dizaynı ve uygulaması gerçekleştirilmiştir. Veri toplama için gerekli ve uygun donanım ve yazılım seçilmiş ve yazılan test programlan motor deneme biriminde uygulanmıştır. Donanım seçimi içinde bilgisayar tipi, veri toplama sistemi, enstrumentasyon ( algılayıcılar, termokupllar vb. ) ve diğer yan ünitelerin seçimi yer almaktadır. Geliştirilen sistem ilk olarak TEI bremzesinde FllO-GE-100 turbofan motorunun testinde ve daha sonrada l.HİBM' deki GTC Motor Bremzesinde denenmiştir. HP El 3 00 A veri toplama sistemi ve HP VEE veri toplama yazılımı kullanılarak, şimdiye kadar elle yapılan GTC85 test işlemlerini otomatikleştiren bilgisayar programı yazılmıştır. Gerekli basınç, sıcaklık, devir vb. veriler toplanmış ve ilgili tablolar kullanılarak, düzeltilmiş parametreler hesaplanmıştır. Test verileri gelecekteki analizler için kaydedilip saklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A DATA ACQUISITION SYSTEM FOR TESTING OF GAS TURBINE ENGINES DÎNÇ,A1İ M. S. in Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr.Nafiz Alemdaroğlu August 1995, 110 pages In this study it is intended to design and implement a data acquisition system for the testing of a gas turbine engine. This is achieved by selecting the necessary and appropriate hardware as well as the software for the data acquisition and implementing them through a suitable computer program to the test facility. The selection of hardware comprises the computer type, data acquisition system, instrumentation ( transducers, thermocouples etc.) and other peripherals. The developed system is implemented first for the testing of FllO-GE-100 Turbofan Engine in TEI test cell and then later to the GTC85 test cell at l.HIBM. By using the HP E1300A data acquisition system and HP VEE data acquisition software a computer program is written to automate the testing procedure of a GTC85 which up to now was performed manually. The required parameters such as pressures, temperatures, velocities, etc. are acquired and the corrected parameters are calculated with the help of look up tables. Test data are stored and archived for future analysis.