Effect of surface activation of carbon fibres on the adhesive and the mechanical properties of carbon fiber composites
Karbon elyaf yüzey aktivasyonunun karbon elyaf kompozitlerinin yapışma ve mekanik özelliklerine etkisi
- Tez No: 47242
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL BAYRAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Karbon Elyaf, Temas Açısı, Yapışma, Bismaleimid Reçineleri, üç Nokta Bükülme Deneyi, Tek Lif Çekme Deneyi. iv, Carbon Fiber, Contact Angle, Adhesion, Bismaleimide Resins, Three Point Bend Test, Single Fiber Pull-out. III
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZ KARBON ELYAF YÜZEY AKTİVASYONUNUN KARBON ELYAF KOMPOZİTLERİNİN YAPIŞMA VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ERİNÇ, Naci Kutay Y. Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI Temmuz 1995, 65 sayfa Karbon elyaf (KE) aktivasyonunun belki de en iyi yolu yapışma özelliklerinin elektrokimyasal yolla güçlendirilmesidir. KE kompozitlerinin iyi bir performans ve dayanıklılık göstermesi ideal ölçüde kuvvetli bir bağ ve yapışma gerektirir. KE yüzeyleri çoğunlukla amonyum bikarbonat ile elektrokimyasal yöntem kullanılarak aktive edildi ve bu yöntemin etkisi dönüşümlü voltametri sayesinde çalışıldı. KE yüzey enerjilerindeki değişiklikler temas açısı ölçümleriyle belirlendi. Bismaleimid reçineleri ve KE arasındaki yapışma derecesi, kompozitler üzerinde üç nokta bükülme deneyleri uygulanarak belirlendi. Kompozft örneklerin gözenekliliği tamamıyla ıslatabilen bir sıvının örneklere nüfuz etmesiyle karakterize edildi. Dönüşümlü voltametri ve yüzey enerji ölçümleri arasında kompozit performansı hakkında bir ilişki kurabilmek için, yüzeyi işlenmemiş ve aktivlenmiş KE ve bismaleimid reçineleri, PS ve PMMA üzerinde tek lif çekme deneyleri yapıldı. Son olarak, yapışma mekanizması ve kırılma biçimini incelemek için tarama elektron mikroskopu kullanıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF SURFACE ACTIVATION OF CARBON FIBERS ON THE ADHESIVE AND THE MECHANICAL PROPERTIES OF CARBON FIBER COMPOSITES ERİNÇ, Naci Kutay M. S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI July 1995, 65 pages The best method of surface activation of carbon fibers (CF) is probably the electrochemical way to enhance the adhesive properties of CF composites. CF composites require optimum adhesive bond strengths in order to show good performance behaviour and durability. CF surfaces are activated electrochemically mainly by ammonium bicarbonate and the effect of electrochemical treatment is studied by cyclic voltammetry. The changes in CF surface energies are determined by contact angle measurements. On the fabricated composite samples the degree of adhesion between the bismaleimide resins and the CF is determined by three point bend tests. The porosity of the composite specimens are also characterized by impregnating specimens with a completely wetting liquid. In order to correlate the cyclic voltammetry and the surface energy measurements with composite performance single fiber pull-out tests are carried out on unsized and activated CF and trie bismaleimide resins, PS and PMMA. Finally, scanning electron microscopy is done on fractured macroscopic composite specimens to investigate the adhesion mechanism and the mode of fracture.