Yerçekimi arama algoritması ile gemi dümen sisteminin denetimi
Ship steering system control with gravitational search algorithm
  1. Tez No: 472473
  2. Yazar: TAYFUN UYANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Marine Science, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gemi dümeni, Açı denetimi, PID, Yerçekimi Arama Algoritması, Ship steering, angle control, PID, Gravitational Search Algorithm
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Gemi dümen sistemi, geminin yönlendirilmesini ve belirli bir rotayı takip edebilmesini sağlayan sistemdir. Gemilerin kontrolü dümen sistemi sayesinde yapılmaktadır. Yönlendirme ve seyir zamanlarında dümen sisteminin önemi büyüktür. Daha önceki yapılan çalışmalarda dümen sistemine açı denetimi için klasik PID denetleyicileri önerilmiştir. Ancak sistemin doğrusal olmayan yapısından dolayı en uygun PID parametrelerinin belirlenmemesi durumunda sistemden yüksek performans elde edilememektedir. Günümüzde denetleyici parametrelerinin en uygun değerlerinin bulunabilmesi için sezgisel arama algoritmalarından faydanılmaktadır. Bu tez çalışmasında gemi dümen sisteminin açı denetiminde kullanılanılacak PID parametrelerinin belirlenmesinde Yerçekimi Arama Algoritması'ndan yararlanılmıştır. Klasik PID ve Yerçekimi Arama Algoritmalı‐PID denetleyicilerinin performanslarının test edilmesi için geminin belirli bir rotayı takibi sırasında sisteme etki edecek bozucu etkilerde dikkate alınarak sistemin tepkileri incelenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde Yerçekimi Arama Algoritması‐PID ile tasarlanan denetleyicinin PID denetleyiciye göre aşma, oturma zamanı, sürekli hal hatası gibi değerlerinin daha iyi sonuç verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The ship steering system is a system that allows the ship to be guided and follow a specific route. The control of the ships is carried out by the rudder system. The steering system is crucial to navigation and cruising times. In previous studies, classical PID controllers have been proposed for angle control to the rudder system. However, due to the nonlinear nature of the system, high performance can not be obtained from the system if the most appropriate PID parameters are not specified. Nowadays, heuristic search algorithms are used to find optimal values of controller parameters. In this thesis study Gravitational Search Algorithm was used to determine the PID parameters to be used in angle control of the ship's rudder system. In order to test the performances of the conventional PID and Gravitational Search Algorithm‐PID controllers, the reactions of the system have been investigated taking into consideration the destructive effects that will affect the system during the follow‐up of a particular route. When the results are examined, it has been seen that the controller designed with Gravitational Search Algorithm‐PID gives better results such as exceeding, sitting time, steady state error according to PID controller.