Damage assesment of fiber reinforced composites
Elyaf takviyeli kompozitlerde hasar tespiti
  1. Tez No: 47250
  2. Yazar: CAN BOLCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. RAŞİT GEÇİT, PROF.DR. NURİ AKKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit Malzemeler, Hasar Tespiti, Reseptans, Frekans Davranışı iv, Composite Beams, Damage Assessment, Receptance, Frequency Response, Young's Modulus 111
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
OZ ELYAF TAKVİYELİ KOMPOZTILERDE HASAR TESPİTİ Bolcan, Can Yüksek Lisans Tezi, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Ruşen GEÇİT Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuri AKKAŞ Eylül 1995, 83 sayfa Bu çalışmada, kompozit kirişlerde hasar tespiti için bir yöntem geliştirilmiştir. Yöntemin kurulmasında kirişler için frekans davranış (reseptans) fonksiyonları kullanılmıştır. Sunulan yöntemi sağlamak için titreşim testleri yapılmıştır. Hasar büyüklüğünün ve yerinin titreşim karakteristiklerine etkisi sulanmıştır. Deneysel olarak ölçülen doğal frekansları doğrulamak için bir sonlu elemanlar analiz paketi (NASTRAN) kullanılmıştır. Test örneklerinin elastik modüUerinin belirlenmesi, dört noktalı eğme ve doğal frekans ölçüm testleri olmak üzere iki tip hasarsız test yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Hasar tespit yönterninin hassasiyeti hata analizi kullanılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DAMAGE ASSESSMENT OF FIBER REINFORCED COMPOSITES Bolcan, Can M.S., Department of Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. M. Ruşen Geçit Co-supervisor: Prof. Dr. Nuri Akkaş September 1995, 83 pages. In this study, a method is developed for damage assessment of composite beams. Frequency response (receptance) functions for beams are used in the construction of the method. Vibration tests are performed to verify the method presented. Effects of damage size and location on the vibrational characteristics are examined. A finite element analysis package (NASTRAN) is used to confirm the experimentally measured natural frequencies. Determination of the elastic moduli of the test specimens is realized by using two types of nondestructive test method, which are four point bending and natural frequency measurement tests. Accuracy of the damage assessment method is discussed by using error analysis.