Boundary layer flow over axisymmetric bodies
Aksisimetrik cisimler üzerindeki sınır tabaka akışı
  1. Tez No: 47257
  2. Yazar: CEMAL GÖVSA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜKNETTİN OSKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sımr Tabaka, Aksisimetrik, Isı Aktarımı vı, Boundary Layer, Axisymmetric, body of revolution, Heat Transfer rv
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
öz AKSÎSİMETRİK CİSİMLER ÜZERİNDEKİ SINIR TABAKA AKIŞI Gövsa, Cemal Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüknettin Oskay Eylül 1995, 132 Sayfa Bu çalışma aksisimetrik bir cisim üzerindeki yığılma noktasından başlayıp laminer, geçiş ve turbulansli rejimlerden geçen sıkıştınlamayan sınır tabaka gelişimini hesaplayan bir bilgisayar programı sunmaktadır. Sınır tabaka, momentum ve enerji, denklemleri sonlu farklar yöntemiyle çözüldü. Momentum denklemindeki Reynolds kayma gerilmesi ve enerji denklemindeki turbulansli ısı akısı terimi için cebirsel çevrinti viskozitesi ve ısıl yayınım katsayısı anlayışı kullanıldı. Bu program ısıtılmamış başlanagıç (hücum) ve bitiş (firar) kenarlarım da kapsayacak bir şekilde geliştirildi Çeşitli yan sonsuz dairesel silindirler için, sıfir basınç farkı durumunda laminer ve turbulansli akışlarda hız ve sıcaklık profilleri ve yerel sürtünme ve ısı aktarımı katsayıları elde edilmiştir. Silindire ait sürtünme katsayısı ve Nusselt sayısının düz levhanınkinden olan sapmaları sabit duvar sıcaklığı ve sabit duvar ısı akısıdurumlarında incelendi. Ayrıca sabit ısı akısı sınır koşulu durumunda yüzey sıcaklığı hesaplandı ve yanal eğriliğin bu sonuçlar üzerindeki etkisi incelendi. Geliştirilen program farklı kalınlık oranlarında eliptik bir uca sahip olan yan sonsuz aksisimetrik cismler üzerinde de denendi Akışkan özelliklerinin sabit ve değişken kullanımıyla bu hesaplamalardaki değişiklikleri incelemek için program üzerinde birtakım düzenlemeler yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSRTACT BOUNDARY LAYER FLOW OVER AXIS YMMETRIC BODIES Gövsa, Cemal Ph.D.,Mechanical Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Rüknettin Oskay September 1995, 132 Pages This work presents a computer program calculating the development of an incompressible boundary layer along an axisymmetric body, starting from the stagnation point, through its laminar, transitional, and turbulent states. The boundary layer equations, momentum and energy equations, are solved with an implicit finite difference method. The Reynolds shear stress term in the momentum equation is replaced by means of an algebraic eddy viscosity concept and the turbulent heat flux rate in the energy equation is replaced by means of an algebraic eddy diffusrvüy of heat The program is designed in such a way that it has the ability to handle unheated leading and trailing edges. Velocity and temperature profiles, and local skin friction and heat transfer coefficients are obtained for various semi infinite circular cylinders in both laminar and iiiturbulent flows with zero pressure gradient. The deviations of cylinder skin friction and Nusselt number from that of a flat plate are studied for both constant wall temperature and constant wall heat flux cases. Surface temperatures are also calculated for the case of specified uniform heat flux boundary condition and the effect of the transverse curvature on these results are studied. The generated program is also tested using semi infinte axisymmetric bodies with elliptical nose having different thickness ratios. A modification has been done on the computer program to investigate the differences between the use of the constant fluid properties and the variable fluid properties in these computations.