Restoration project of Halef Sultan Zaviyesi in Tokat
Halef Sultan Zaviyesi restorasyon projesi Tokat
- Tez No: 47285
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞIL YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Zaviye, Hanegah, Sultan Halef Zaviyesi, Tokat, Restoration, Re- functioning. iv
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
oz HALEF SULTAN ZAVİYESİ RESTORASYON PROJESİ TOKAT Khairi, Mımther Issam Yüksek Lisans Tezi, Restorasyon, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ayşıl Yavuz Eylül 1995, 222 Sayfa Tezin konusu Tokat'ta merkez'in doğusundaki Gülbahar Hatun mahallesinde bulunan Halef Sultan Zaviyesinin restorasyonudur. Zaviye binasında bir giriş holü, üç oda, eyvanlı kubbeli ana mekan, mescid ve türbe mekanlar bulunmaktadır. Zaviye binası 13. yüzyılda Halef bin Süleyman tarafından yaptırılmıştır ve bunun için Selçuki bir eser sayılmaktadır. vÇalışmanın birinci bölümünde, zaviye kısaca tanıtılmakta, sahip olduğu değerler ortaya konmakta; bunlar aracılığı ile de çalışmanın amacı belirtilmektedir. Daha sonraki bölümlerde sırası ile; çalışma yöntemi, zaviye binasının detaylı, çevre genel olarak incelenmesini; tarihi araştırmayı ve zaviyenin Tokat'taki ve Tokat dışındaki benzerleri ile birlikte karşılaştırılarak değerlendirilmesini kapsamaktadır; elde edilen tüm bilgiler ışığında restitüsyon önerileri ve bunu izleyen bölümde ise yapıya bir işlev verilerek, çalışma boyunca toparlanan, üretilen bilgilerin ışığında müdahalelerle birlikte restore edilmesi ile sonuçlanır. Anahtar kelimeler : Zaviye, Hanegah, Sultan Halef Zaviyesi, Tokat, Onarım, Yeniden işlendirme, Koruma. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESTORATION PROJECT OF HALEF SULTAN ZAVİYESİ IN TOKAT Khairi, Munther Issam M.S., Department of Restoration, Architecture Supervisor: Prof.Dr. Ayşıl Yavuz September, 1995, 222 pages The subject of the thesis is the restoration of Halef Sultan Zaviyesi, in Tokat, on the Northeast of the center of Tokat. The zaviye is a single building consisting of an entrance hall, three rooms, a domed main hall with eyvan, mesjid and türbe. The zaviye building was constructed by KHalef bin Süleyman in the Thirteenth Century and therefor it is considered as a Saljuk style monument. mThe first chapter of the study comprises the aim of the study is put forward through a short description of the building and an evaluation of the values which the zaviye possesses. The second chapter comprises the methodology of the study. The third chapter consists of descriptive analysis of the region and the building. The succeeding chapters comprise the historical research, the comparative study and the evaluation of the zaviye among its contemporaries in Tokat and in other cities. The restitution of the zaviye is based on the information acquired in the previous parts of the study. A restoration of the building with a proposal of a new function for the building with the types of interventions which is based on the information gathered and produced throughout the study.