Strata control aspects a the gate roodways of OAL underground mine
OAL Yeraltı Ocağı taban yollarında tabaka kontrolu
  1. Tez No: 47286
  2. Yazar: Y. SELAMİ İSTANBULLUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CELAL KARPUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Taban yolu, İzleme, Konverjans, Tahkimat yükü, Ramble basıncı, Ramble sıkışması VI, Gate roadway, Monitoring, Convergence, Prop load, Pack stress, Pack compaction IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
oz OAL YERALTI OCA?I TABAN YOLLARINDA TABAKA KONTROLÜ İstanbulluoğlu, Y. Selami Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal Karpuz Aralık 1995, 220 sayfa Bu tez; Orta Anadolu Linyitleri İşletmesi (OAL) yeraltı ocağının taban yollarındaki deformasyon ve yük izlenmesi çalışmalarını açıklamaktadır. Dört uzan ayağa hizmet etmesi planlanan alt ve üst taban yollarında kapsamlı bir izleme programı sürdürülmüştür. Program; düşey ve yatay konverjanslann (kapanmaların), tahkimat üzerine gelen yükün, ramble içerisindeki basıncın ve ramble sıkışmasının ölçülmelerini kapsamıştır. Konverjans ve tahkimat yükü ölçümleri için konverjans ve basınç ölçerler kullanılmıştır. Ramble içerisindeki basınç ise imal edilen yassı verenlerle ölçülmüştür. Ramble sıkışması ölçümleri için bir düzenek geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Ölçülen düşey konverjanslar tavan sarkması ve taban kabarmasıaçısından da analiz edilmiştir. Taban yollarının dört uzan ayağa hizmet vermesi arasındaki duraylıliklan geniş bir şekilde incelenmiştir. Ölçülen ramble basıncı ile çeşitli teorilere ve yaklaşımlara göre hesaplanan ramble basınçları karşüaştinlrmştir. Ramble basına ile yüksek basınç bölgesi uzunluğu arasında ampirik bir bağlantı önerilmiştir. Bunların dışında, domuzdamı, domuzdamı ve beton birlikte, ve sadece beton duvar şekillerindeki farklı ramble yöntemlerinin uygulandığı taban yollarındaki düşey konverjanslar da ölçülmüştür ve karşılaşûnlmıştır. Ramblenin yapıldığı malzemenin dayanım ve katılığının artması ile konverjans miktanmn ve konverjans hızının azaldıkları bdirlenmiştir. Öte yandan, taban kabarmasının düşey konverjans içerisindeki oranı ramble malzemesinin katılığındaki artışa paralel olarak artmıştır. Ramblenin katılığı ile taban kabarmasının düşey konverjans içerisindeki oranı arasında ampirik bir eşitlik tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRATA CONTROL ASPECTS AT THE GATE ROADWAYS OF O AL UNDERGROUND MINE İstanbulluoğlu, Y. Selami Ph. D., Department of Mining Engineering Supervisor. Prof. Dr. Celal Karpuz December 1995* 220 pages This thesis describes the deformation and load monitoring studies at the gate roadways of Middle Anatolian Lignite (OAL) U/G Mine (Çayırhan Colliery). An extensive monitoring programme has been undertaken at the main and tail gate roadways of the Colliery which are planned to serve to four longwall faces. The programme included the measurements of vertical and horizontal convergences, load on the gate roadway support, stress within the concrete pack and pack compaction. Extensometers and pressure gauges were used to measure convergence and loads on props, respectively. Stresses within the pack have been measured by the flat-jacks manufactured. A set up has been 111developed and utilized, for the measurement of pack compaction. The measured vertical convergences were analyzed in terms of roof sag and floor heave components. The stability of gate roadways daring the period they served to four longwall faces was thoroughly investigated. The stress measured within the pack wall (pack stress) was compared with the stresses calculated using the different theories and approaches. An empirical relationship was then proposed between the pack stress and length of peak stress zone. Beside these, the vertical convergences occurred for different packing systems applied, namely wooden chock, concrete and wooden chock, and concrete were compared. It has been shown that total convergence and convergence rate decrease as the strength and stiffness of pack material increase. On the other hand, the percentage of floor heave component in the vertical convergence increased by increase of the stiffness of pack material. An empirical relationship was established between the percentage of floor heave component and pack stiffness.