A System dynamic approach for housing policy analysis: The Case of Türkey
Konut politikası analizi için sistem dinamiği yaklaşımı: Türkiye uyarlaması
- Tez No: 47291
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sistem Dinamiği, Konut Sektörü Analizi, Konut Politikası Analizi, Türkiye'de Konut Politikaları IV, System Dynamics, Housing Market Analysis, Housing Policy Analysis, Housing Policies in Turkey. Ill
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
oz KONUT POLİTİKASI ANALİZİ İÇİN SİSTEM DİNAMİ?İ YAKLAŞIMI: TÜRKİYE UYARLAMASI Arıkal, Baturalp Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erol Sayın Eylül 1995, 75 sayfa Konut, toplumun en önemli gereksinmelerinden biridir ve harcama kalemleri arasında gıdadan sonra ikinci sırayı almaktadır. Bu nedenle konut sektörü ve konut politikası analizleri araştırmacılar ve politikacılar tarafından yoğun ilgi görmektedir. Ancak, konut sektörü farklı amaçları olan ve birbirini etkileyen alt sektörlere sahiptir. Bu durum dinamik bir analizi gerektirmektedir. Bu çalışmada, sistem dinamiği modelleme tekniğinin, konut sektörü analizlerinde ve konut politikası oluşturmada önemli bir yöntem olabileceği gösterilmiştir. Türkiye'deki konut sektörü için bir sistem dinamiği modeli kurulmuş ve bu model simule edilerek politika analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SYSTEM DYNAMICS APPROACH FOR HOUSING POLICY ANALYSIS: THE CASE OF TURKEY Arikal, Baturalp M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol Sayın September 1995, 75 pages Housing is one of the basic needs of all members of society. In terms of the living expenses of households, housing ranks second after food. Therefore, housing market and housing policy analysis receive great attention from housing researchers and policymakers. However, housing has a number of interacting subsectors which have conflicting goals. High interaction makes dynamic analysis a necessity. In this study, system dynamics approach has shown to be a competent alternative to dynamic analysis of urban housing markets and a worthy tool for housing policy studies. A system dynamics model is constructed for Turkey's housing market and simulated for policy analysis.