Water quality asesment on the central Kızılırmak Basin
Orta Kızılırmak Havzası üzerinde su kalite değerlendirmesi
  1. Tez No: 47292
  2. Yazar: BERK ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YENER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Water Quality, Kızılırmak River, River Pollution, QUAL2E, Mathematical Model, Calibration and Verifcation
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz ORTA KIZILIRMAK HAVZASI ÜZERİNDE SU KALİTE DE?ERLENDİRMESİ Albayrak, Berk Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Semra Siber ULUATAM Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Yener Özkan Aralık 1995, 118 sayfa Bu tezde, QUAL2E modeli kullanılarak, Kızılırmak Nehrinin Kapulukaya barajı çıkışı ile Kalecik ilçesi arasında kalan bölümünde su kalitesi parametrelerinin sonuçlan değerlendirilmiştir. Su kalite analizinin nehrin bu bölümünde yoğunlaşmasının ana sebebi, Ankara Su Temini Projesi pompa istasyonlarının nehrin bu bölümünde olmasıdır. Çoruhözü ve Balaban çayları, projenin nehrin bu bölümündeki iki koludur. Ana nehre noktasal yük olarak kabul edilen bu iki koldan, Kırıkkale şehrinin hemen aşağısından akan Çoruhözü' nün, endüstriyel ve kentsel atıklar dolayısı ile bir hayli kirli olduğugörülmektedir. Endüstriyelleşmenin ve kentleşmenin büyük bir hızla artması beklenmektedir. Modelin kalibrasyonu, doğrulanması ve gelecek tahminleri için, DSİ ve EiE'den alınan veriler kullanılmıştır. Çalışmanın esas amacı, su kalite parametrelerini inceleyip, Ankara'nın gelecekteki projesi için bazı politikalar üretmektir. Modelin kalibrasyon ve doğrulama çalışmaları yılın dört mevsimi için yapılmıştır. Kalibrasyon için 1990 yılı, ve bunun doğrulanması için de 1992 yılı verileri kullanılmıştır. İkisi içinde sonuçlar gayet tatmin edicidir. Son olarak bazı varsayım durumları incelenmiş ve arıtma faaliyetleri gibi bazı politikalar geliştirilmez ise su kalitesinin daha da kötüye gidebileceği görülmüştür. Anahtar kelimeler : Su Kalitesi, Kızılırmak Nehri, Nehir Kirliliği, QUAL2E, Matematiksel Model, Kalibrasyon ve Doğrulama. Bilim Dalı Sayısal Kodu : 624.02.02 VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WATER QUALITY ASSESSMENT ON THE CENTRAL KIZILIRMAK BASIN Albayrak, Berk M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof.Dr. Semra Siber Uluatam Co-Supervisor : Prof.Dr. Yener Özkan December 1995,118 pages This thesis analyses the water quality parameters on the Kızılırmak River between the Kaplukaya Dam outlet and Kalecik province using QUAL2E model. The reason that the water quality analysis has been focused on this part of the river is, the alternative pumping stations of taking water for the ANKARA WATER SUPPLY PROJECT fall in that region. There are two tributaries of the river named Çoruhözü and Balaban creeks in the project area. From these tributaries which are considered as point loads to the main river, Çoruhözü flowing down the Kirnkkale City is very polluted due to 111industrial discharges and domestic sewage effuluent from the city, it is also expected that the population and industrialization will follow a high increasing trend. Data of DSi (General Directorate of State Hydraulic Works ) and EİE (The Electrical Power Resources Survey and Devolopement Administration ) were used for the calibration and the verification of the model and for future predictions. The aim of the study was to forecast the water quality parameters and to develop some policies for the future project of Ankara. The calibration and verification of the model were performed for the four seasons of the year. 1 990 data were used for the calibration of the model and 1992 data were used to verify it. Calibration and verification results were both satisfactory. And finally, some hyphotetical strategies were examined. It was seen that the water quality will deteriorate unless some policies, such as treatment facilities, are developed.