Turkish spelling checker and corrector
Türkçe metinlerdeki yazım hatalarını bulma ve düzeltme programı
- Tez No: 47295
- Danışmanlar: PROF. DR. M. METE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türkçe, Yazım, Bilgisayar iv, Turkish Language, Spelling, Computer 111
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz TÜRKÇE METİNLERDEKİ YAZIM HATALARINI BULMA VE DÜZELTME PROGRAMI Kaygın, Serkan Master, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Prof. Dr. M. Mete Bulut Eylül 1995, 86 sayfa Türkiye'de kişisel bilgisayarların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, kelime işlemci programlar, hemen hemen her sektörde yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. İngilizce metinler için son derece kullanışlı bir takım özellikler içeren bu programlar, Türkçe için aynı desteği sağlamamaktadırlar. Bu tezde, Türkçe metinlerdeki yazım hatalarını bulan ve bu hatalar için doğru kelimeler öneren bir bilgisayar programı tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Programın hata bulma ve düzeltme kısmı Pascal programlama dili kullanılarak hazırlanmıştır. Ortalama işlem süresi yeterli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH SPELLING CHECKER AND CORRECTOR Kaygın, Serkan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. M. Mete Bulut September 1995, 86 pages The widespread usage of personal computers in Türkiye gives rise to the usage of the word processors in almost all sectors. The word processors, which provide many useful utilities for English, do not give the same support for Turkish. In this thesis, it is designed and implemented a spelling checker and corrector program. In the implementation, Pascal programming language is used to build the spelling checker and corrector. The approximate process time is found to be satisfactoring.