Thin layer navier stokes analysis of complex aerodynamic configurations using a zonal solver
Karmaşık aerodinamik yapılarının çok bloklu bir çözücü kullanılarak ince tabaka navier-stokes analizleri
  1. Tez No: 47296
  2. Yazar: BEYTULLAH TEMEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. M. CEVDET ÇELENLİGİL, DOÇ.DR. MEHMET ŞERİF KAVSAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnce Tabaka Navier-Stokes, Çok Bloklu Çözüm Yöntemi, LU- ADI Metodu, Sonlu Farklar Tekniği, Karmaşık Geometri iv, Thin Layer Navier-Stokes, Multiblock Technique, LU-ADI Method, Finite Difference Discritization Technique, Complex Geometry m
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
oz KARMAŞIK AERODİNAMİK YAPILARININ ÇOK BLOKLU BİR ÇÖZÜCÜ KULLANILARAK İNCE-TABAKANAVIER-STOKES ANALİZLERİ Temel, Beytullah Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Şerif Kavsaoğlü Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Cevdet Çelenligil Eylül 1995, 75 sayfa. Bu tezde, üç boyutlu, zamana bağlı, bir ince-tabaka Navier-Stokes çözücüsü olan“LANS3D”programı çok bloklu çözüm yapabilir hale getirilmiştir. Böylece, küçük bloklar kullanarak karmaşık geometriler etrafındaki akış alanının incelenmesi kolaylaştırılmış ve bilgisayar hafiza ve depolama sınırlamaları azaltılmıştır. Programda sonlu farklar tekniği ve LU-ADI metodu ile matrix çözümlemesi yapılmaktadır. Çözülecek akış alanı, uygun alt bloklara bölünerek incelenir. Ancak blok sınırlarındaki çözüm ağı geçişlerinin bire-bir olmasını sağlamak gereklidir. Çok bloklu çözüm, tüm bloklarda akış denklemlerinin çözülmesi ve bir sonraki iterasyona geçerken blok sınırlarındaki değerlerin değişimi ile elde edilir. Çok bloklu çözücüyü denemek için, beş değişik test geometrisi seçilmiş ve zamandan bağımsız olarak çözülmüştür. Hesaplanan sonuçlar literatürdeki deneysel ve sayısal değerler ile karşılaştırılmış ve iyi bir uyum içinde oldukları görülmüştür. Bu çalışmada geliştirilen ve kullanılan çok bloklu çözüm yöntemi, karmaşık aerodinamik geometrilerin akış alanı özelliğini tahmin etmekte güvenilir bir yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THIN-LAYER NAVIER-STOKES ANALYSIS OF COMPLEX AERODYNAMIC CONFIGURATIONS USING A ZONAL SOLVER Temel, Beytullah M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Şerif Kavsaoğlu Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Cevdet Çelenligil September 1995, 75 pages. In this thesis, a three-dimensional, time dependent, multiblock, thin layer Navier-Stokes code is developed from a single block solver called LANS3D. The main advantages of this code are that it can ease the solution of flow field about complex geometries using small blocks and decrease the computer memory and storage requirements. In the code a finite difference discritization technique is used and the matrix solution is carried out by using LU-ADI method. The flow field is divided into suitable blocks provided that cell to cell matching on block boundaries is maintained. A multiblock solution İs obtained by performing the integration of the governing equations in all the blocks and then exchanging information between neighboring blocks before advancing to the next iteration. In order to validate the multiblock code, five different test cases were selected and steady solutions were obtained. The computed results were compared with the available experimental and numerical results. They are in very good agreement with the experimental data. The multiblock technique used in this study is reliable to predict the flow field characteristics of a complex aerodynamic configuration.