Current and optimal geographical distribution of health centers in the Zakho city, Iraq, by using geographical information system (GIS)
Zakho şehrinde, Irak'ta sağlık merkezlerinin coğrafi bilgi sistemi (CBS) ile kullanımının mevcut ve optimal coğrafi dağılımı
  1. Tez No: 473082
  2. Yazar: SULAIMAN ZAHID SULAIMAN SULAIMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY TANRIVERDİ, PROF. DR. NASHWAN SHUKRI ABDULLAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, Sağlık ocağı, Dağıtım hizmeti, Mekansal analiz ve AHP, GIS, Health center, Distribution service, Spatial analyze and AHP
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma 40.78 km2'lik bir alana sahip Zakho kentinde gerçekleştirildi. Araştırma, mevcut sağlık merkezlerinin mekansal analiz dağıtım gerçekliğini, dengeli bir dağılıma ulaşmak ve sorunlara çözüm bulabilmek için yerel ve uluslararası ölçütlerin etkinliği ve uygunluğunun kapsamını ve yeterlilik derecesini bilmeyi amaçlamaktadır. Coğrafi bilgi sistemi (CBS) uygulamasını günümüzde dünyada planlamayı en kolay hale getiren en iyi teknoloji olarak birçok araştırmacı tarafından planlama hizmetleri için CBS uygulamasını kabul ederek kullanmaktadırlar. Değişkenler için ağırlık oluşturulması ve uygunluk modelinin çıkartılması için, mekansal analiz ve Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemi ile coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak yapılmıştır. Analiz sonuçları, sağlık ocaklarının mekânsal konumu ve tıbbi ve teknik personel sayısı bakımından düşük hizmet etkinliği düzeylerini göstermiştir. Standartların Uyumu için bir şehrin 15 sağlık merkezine ihtiyacı olduğu bulundu. Çalışma alanındaki uygun sağlık alanlarına ve kriterlere göre sağlık merkezlerinin optimal mekansal dağılımı önerisinin sunulması, hükümet sektörleri ve karar vericiler; Araştırmacılar şehirde sağlık gelişimi için genel bir çerçeve geliştirirler.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on the Zakho city, with an area of 40.78 km2. The research aims to the spatial analyze distribution reality of current health centers and the extent of efficiency and suitability for local and international criterion in order to reach a balanced distribution and identify problems for the purpose of solutions to them and to know the degree of competence and accessibility these services by the population to benefit from its services. Many researchers use Geographic Information System (GIS) for planning services by adopting GIS as the best technology that makes it easiest to plan in the world today. The spatial analysis and Analytical Hierarchy Process (AHP) methods in GIS were used to build weights for the variables and extract suitability model. The results of the analysis showed the low level of efficiency of the health centers' services in terms of their spatial location and the number of medical and technical personnel. It was found that a city needs 15 health centers in order to conformity the standards. As well the submission of the proposal for optimal spatial distribution of health centers in the study area according to the suitability area and criterion's to help this model, government sectors, decision makers; researchers develop a general framework for health development in the city.