Determining effect of fertilizers on quality and quantity of sweet corn using some of remote sensing tools
Bazı uzaktan algılama aletleri kullanılarak gübrelerin tatlı mısır için kalite ve miktar etkisinin belirlenmesi
- Tez No: 473091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: NDVI, Klorofil İçeriği, Gübre, NDVI, Chlorophyll Content, Fertilization
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Uzaktan algılama, temas olmaksızın nesneler veya alanlar hakkında bilgi edinme bilimidir. Bu bilgi edinme, yansıtılmış veya yayılan enerjiyi algılayıp kaydetmek ve işlemek, bu bilgileri analiz etmek ve uygulamak suretiyle yapılır. Bu çalışmada, iki tatlı mısır çeşidi Gold Rush ve Chocolate iki farklı bölgede Kanipanka and Zirgwez ve farklı çevre koşullarında karşılaştırıldı. Üç farklı gübre uygulaması yapıldı ki bunlar; organik (1200 kg/ha), organik (600 kg/ha) ve üre (86.5 kg/ha), Di amino phosphate (DAP) (50 kg/ha) ve üre (173 kg/ha). İkinci azot miktarı uygulanmadan önce çeşitlilik ve gübrelerin Zirgwez mevkiinde etkileşiminde pozitif olarak önemli farklılıklar bulundu. The Chocolate çeşidinde NDVI (0.56) DAP + Üre gübre uygulamasında daha yüksek değer olarak bulundu. Aynı yerde, DAP + Üre gübre uygulandığında, çeşitli püskül koşullarında yaprak klorofil içeriği Gold rush çeşidinde daha yüksek bir değer olarak belirlendi. Organik ve kimyasal (üre) gübre uygulaması sonucunda 119.4 cm ile en yüksek boya Gold Rush mısır çeşidi ile ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Remote sensing is the science of acquiring information about the Earths, surface without actually being in content with it. This is done by sensing and recording reflected or emitted energy and processing, analyzing and applying that information. Two varieties of sweet corn were compared; Gold Rush and chocolate, at two locations with different environment; Kanipanka and Zirgwez. Three fertilization regimes were used; organic (1200 kg/ha), organic (600 kg/ha) and urea (86.5 kg/ha), and Di amino phosphate (DAP) (50 kg/ha) and urea (173 kg/ha). There were significant differences in the interaction of variety and fertilizers at Zirgwez location before the second amount of nitrogen were applied. The Chocolate variety of corn was higher in NDVI value (0.56) when DAP+Urea fertilizer was applied. At the same location, leaf chlorophyll content at tasseling stage for Gold rush variety was higher (43.72) when DAP + Urea was applied. Gold rush variety produced the tallest plant with 119.4 cm when Organic + Half Urea was applied.