Besni ve Gölbaşı (Adıyaman) ilçelerindeki ceviz (Juglans regia L.) genotiplerinin seleksiyonu
Researchs on the selection walnut (Juglans regia L.) in Adiyaman Besni and Golbasi townships
  1. Tez No: 473109
  2. Yazar: MEHMET KÖSEKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SÜTYEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ceviz, Seleksiyon ıslahı, Pomoloji, Fenoloji, Walnut (Juglans regia L.), Breeding, Phenology, Pomological
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, Adıyaman ili Besni ve Gölbaşı ilçelerinde bulunan ceviz popülasyonları içerisinden bitki özellikleri ve meyve kalitesi yönünden üstün özelliklere sahip ceviz genotiplerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 2011- 2012 yılları arasında olmak üzere 2 yıl boyunca bölge cevizlerinin tamamı incelenmiş 45 genotipten meyve örneği alınmaya değer bulunmuştur. Çalışma sonucunda üstün görülen 17 ceviz tipi selekte edilmiş ve bu tiplerin fenolojik ve pomolojik özellikleri belirlenmiştir. Seçilen ceviz tiplerinin ağaç verimlerinin ve yan dallarındaki meyve tutma oranlarının genelde yüksek düzeyde oldukları görülmüştür. İncelenen genotiplerin %6.66'sının homogamy, %37.77'sinin protogyny ve %55.55'nin protandry çiçeklenme özelliğine sahip olduğu belirlenmiştir. Selekte edilen genotiplerde meyve ağırlığı 5.80g ile 18.76g, iç ağırlığı 2.69g ile 8.88g, iç oranı %20.37 ile %57.18, kabuk kalınlığı 0.56mm ile 2.10mm arasında değiştiği belirlenmiştir. Belirlenen tiplerin meyve kabuk renginin %48.88 oranda“açık sarı”ve %51.11 oranında“esmer”renkli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This work is the province of Adıyaman Besni and Gölbaşı are located in walnut fruit and plant populations in terms of superior quality features through the values for the purposes of determining the walnut types. Between the years 2011- 2012, including the region during the second year of study with all of the nuts from the tree fruit samples were studied and 45. As a result of research and outstanding common types are used for the selection of 17 types of walnut oil and protein samples were analyzed. Types of selected walnut tree yields and holding the side branches are usually seen high level of fruit, examined the types of homogamy 6.66%, protogenous 37.77% and protandrous 55.55% blooming feature determined. Produced with the types of fruit weight were 5.88- 18.7g, kernel weight 2.69- 8.88g, kernel ratio 20.37- 57.18%, shell thickness 0.56- 2.10mm; while it seen that the colour of fruit peel were 48.88% light yellow and 51.11% dark skinned by rately.