A Unified approach to solid-liquid separation processes
Katı-sıvı ayırma işlemlerinin analizi için ortak yaklaşım
  1. Tez No: 47325
  2. Yazar: MÜGE ERDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı- sıvı ayırma işlemi, Dolgulu kolon, Filtrasyon, Sedimentasyon vı, Solid- Liquid separation, Packed bed, Filtration, Sedimentation IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
oz KATI- SIVI AYIMLA İŞLEMLERİNİN ANALİZİ İÇİN ORTAK YAKLAŞIM ERDOÖMUŞ, Müge Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail TDSUN Haziran 1995, 52 sayfa Bu güne kadar katı- sıvı sistemlerini incelemek için geliştirilen modeller, farklı sistemler için genelleştirilememiştir. Bu çalışmanın motivasyonu katı- sıvı ayırıma işlemlerinin tasarımı için güvenilir ve ekonomik bir model oluşturma arzusudur. Bu amaçla değişik sistemler arasındaki benzerlikler gözönüne alınarak, dolgulu kolon, filtrasyon ve sedimentasyon işlemleri için ortak bir yaklaşım oluşturulmuştur. Bu sistemler için geçerli olan denklemler hacimsel ortalama tekniği ile elde edilmiştir. Bu ortak yaklaşım sayesinde, kendine has özelliklerinden bağımsız olarak tüm katı- sıvı işlemlerinin, her iki faz için de aynı hareketlilik ve süreklilik denklemlerinden başladığı gösterilmiştir. Böylelikle, herhangi bir katı- sıvı işleminin tasarımı, bu dört denklemin uygun başlangıç ve sınır şartları ile çözümü ile mümkün olabilmektedir. Bilinmeyen parametrelerin sayısının ortalamadenklemlerinin sayısından fazla olması durumunda deneysel olarak geliştirilen ampirik denklemlerden faydalanılmıştır. Geliştirilen bu yaklaşımın başlıca avantajları, sistematik bir metodolojiye sahip olması, genel denklemlerden özel olanların türetilebilmesi ve yapıcı varsayımların geçerliliğinin iç kontrol mekanizması ile smanmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A UNIFIED APPROACH TO SOLID- LiqUID SEPARATION PROCESSES ERDO?IUŞ, Huge M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ismail TOSUN June, 1995, 52 pages The models developed to explain the properties of fluid- particle systems until now, could not be able to applied to all systems. The motivation behind this study was to create a more accurate and cost effective model to investigate, improve and generate solid- particle systems. The model is built by taking the similarities between the separate processes into consideration, therefore a unified approach to packed bed, filtration and sedimentation is achieved. The equations representing the significant effects of the processes relevant to a solid- liquid system are obtained with the help of volume averaged continuum theory. By using this rigorous approach, it is shown that irrespective of their specific properties, all fluid- particle systems have the same starting equations for continuity and motion, with two equations for each phase. The behavior of a fluid- particle system as a whole is mdetermined by the interactions between the product of these four equations and initial and boundary conditions. As the number of unknowns is greater than the number of volume- averaged equations, constitutive equations are required to complete the model. The main advantages of the presented approach are systematic, check- list methodology, deriving specific equations from generalized ones and having an internal consistency control mechanism to assess the correlations between assumptions and observations.