Tourist destination marketing: The influence of Turkish drama on Arab tourists
Destinasyon pazarlaması: Türk dizilerinin Arap turistler üzerindeki etkileri
- Tez No: 473327
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHU ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk dizileri, Arap turistler, film teşvikli turizm, destinasyon imajı, destinasyon pazarlaması, Turkish drama, Arab tourists, film-induced tourism, destination image, tourist destination marketing
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Son on yıldır, Türk dizi film yapımları çok farklı ülkelere ihraç edilmektedir. Arap televizyon piyasası bu dizi filmlerin en büyük ithalatçılarındandır. Türk dizi filmleri; Arap televizyon izleyicileri tarafından kabul görmekte ve izlenmektedir. Destinasyon pazarlaması perspektifinden bakıldığında, film ve diziler o destinasyonun tutundurmasında önemli yer teşkil etmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, Türk dizilerinin, Türkiye'nin bir turist destinasyonu olarak konumlandırılmasındaki etkilerini incelemektir. Araştırma; turist destinasyonları, destinasyon imajı ve destinasyon imajının önemi konularını da kapsamdadır. Araştırmada Türk dizilerinin Arap izleyicileri Türkiye'yi ziyaret etme noktasında nasıl etkiledikleri incelenmiştir. Bu nitel çalışmada, Türkiye'yi ziyarete gelen Arap turistlerle otuz derinlemesine mülakat görüşme gerçekleştirilmiştir. Bulgular, dizi filmlerin destinasyon pazarlamasında kritik öneme sahip olduğunu ve turist sayısının artışında rol oynadığını göstermektedir. Türk dizileri Türkiye ile ilgili destinasyon imajı oluşturmaya katkı sağlamaktadır. Dizi izleyicilerinin nasıl birer potansiyel turiste dönüştürüleceğine dair bir kavramsal model sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In last ten years, the productions of Turkish soap operas have been exported to many different countries. The Arab television market has got the lion's share of the exports of these soap operas. Turkish soap operas have achieved unprecedented acceptance by Arab television audience. From a tourism marketing perspective, TV productions such as films and dramas are not limited to being a tool for entertainment. Nowadays, film and drama products represent an important marketing trend; Film-Induced Tourism. The main purpose of this research is to investigate the impacts of drama works on promoting a tourist destination. The main topics related to tourism marketing such as tourist destinations, destination's image, and the significance of destination image are also covered. In this regard, the study examined the case of Turkish drama and how they attracted Arab viewers to visit the country. Thirty in-depth interviews in total were conducted with Arab tourists coming to Turkey in order to deeply understand the topic under study. This study has showed the critical significance of film-induced tourism as a tool of promoting tourist destinations and increasing the number of tourist arrivals. From other hand, the study reveals how TV drama works and films contribute in forming and building the tourist destination image. A general model that illustrates how drama followers could be transferred to potential tourists is provided in this study.