Televizyon dizilerinin destinasyon imajına etkisi
The influence of tv- series on destination image
  1. Tez No: 337623
  2. Yazar: SERAP ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRHAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Film-etkili turizm, Destinasyon Pazarlama, Destinasyon øPDMÕ, Destination Marketing, Destination Image, Film-induced Tourism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojisindeki gelişmeler, destinasyonların pazarlanmasında etkin rol oynarken, yeni yaklaşımlar da turizm pazarında ortaya çıkmaktadır. Değişen dünya düzeninin etkileri pek çok alanda kendini gösterirken, turizm endüstrisinde de destinasyonların tanıtım ve tutundurma faaliyetleri yeni olguları gerekli kılmıştır. Film-etkili turizm olarak adlandırılan yeni yaklaşım, bu noktada destinasyonların imajında yüksek derecede farkındalık yaratmaktadır. Film-etkili turizmin destinasyon imajına etkisi değerlendirildiğinde; filmlerin yeni imaj yaratmada sağladığı üstünlük, olumsuz imajı değiştirirken zayıf imajı güçlendirmesi, seyahat edenleri motive etmesi ve birçok pazarlama faktörünün yaratılmasını sağlaması, dikkat çeken başlıca unsurları olarak görülmektedir. Bununla birlikte; film ve televizyon dizileri destinasyon ile ilgili bilgi kaynağı olarak yoğun bir şekilde kullanılmaktadır (Beeton, 2005). Bu araştırmada Yunanistan?da yaşayan yirmi üç Yunanlı vatandaş ile Türk dizilerinin destinasyon imajına etkisi araştırılmıştır. Yunanlı vatandaşlarla yapılan mülakatların bulguları analiz edilmiş, bulgular literatür ışığında değerlendirilmiştir. Yapılan araştırmanın sonucunda tespit edilen bulgulara göre; Yunanlı vatandaşların Türk dizilerine karşı ilgili oldukları, erkeklerin bayanlara göre izleme oranının çok düşük olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda Türk dizilerinin Yunanlı vatandaşlarda pozitif bir imaj yarattığı ve seyahat etme kararlarını olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Developments in information and communication technologies, playing an active role in the marketing of destination and new approaches are emerging in the tourism marketing. The effects of changing World is manifested in many areas, publicity and promotion of destination has necessitated new phenomena in the tourism industry. Film?induced tourism called as a new approach, at this point, creates a high degree of awereness in the destinations?s image. Evaluated of film?induced tourism on the effect of destination image; movies create a new image; change the negative image; strengthens the weak image; motivate the travelers and enables the creation of many marketing activities. At the same time, TV- series is rapidly used as a information sources (Beeton, 2005).In this research, the effects of TV- series on destination image were investigated with twenty three Greek citizens who living in Greece. The findings of the interviews conducted with the Greek citizens are compared with the results of an detailed literature research.The findings show that Greek citizens have a good perspective on Turkish TV- series and the monitoring rate is too low according to man to woman. Turkis TV- series create a positive image on Greek citizens and has a positive impact on their travel decisions.