Acoustical properties of ancient theatres: Computer simulation and measurement
Antik tiyatroların akustik özelliklerinin bilgisayar benzetimi ve ölçümlerle belirlenmesi
- Tez No: 47336
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN SUNA, PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Antik Tiyatrolar, Açık Hava Tiyatroları, Geometrik Oda Akustiği, Akustik Benzetim Yöntemleri, Akustik Ölçümler, Işın İzleme, Ayna Görüntüsü Yöntemi, Ancient Theatres, Open-air Theatres, Geometrical Room Acoustics, Acoustical Simulation Methods, Acoustical Measurements, Ray-tracing, Image Source Method
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmada, antik tiyatroların akustik özellikleri, geometrik oda akustiği yaklaşımı ile incelenmektedir. Bu amaçla Aspendos, Perge ve Termessos tiyatroları akustik ölçümler ve bilgisayar benzetimi için seçilmiştir. Orkestra yüzeyinden ve sahne duvarından yansıyan sesin bilgisayar benzetimi ışın izleme ve ayna görüntüsü yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Tiyatroların birçok yerinde yapılan ölçüm kayıtları için patlayıcı bir ses kaynağı kullanılmıştır. Bu kayıtlar daha sonra çözümlenmiş ve benzetim sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Analitik ve deneysel çalışmalardan elde edilen yansıma grafikleri üzerinde tartışılmış, eko oluşan ve oluşmayan izleyici konumları' saptanmıştır. Eko oluşturan yüzeyler belirlenmiş ve bunların önlenmesi için yöntemler önerilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda antik tiyatroların mükemmel geometrilerinin ve eğimlendirilmiş oturma alanlarının (kavea) akustikleri üzerinde olumlu rol oynadığı kanıtlanmıştır. Sahne arka duvarının ve yansıtıcı orkestra yüzeyinin akustik önemi de vurgulanmıştır. Yeni yapılacak açık hava tiyatrolarında, antik tiyatro tasarım geleneğinden, mimari ve akustik tasarım ilkeleri açılarından yararlanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, acoustical properties of ancient theatres have been examined by using the geometrical room acoustics approach. For this purpose, the theatres of Aspendos, Perge and Termessos in Pamphylia and Pisidia have been selected for measurements and acoustical simulations, Sound reflections from the orchestra surface and stage wall have been simulated on the computer by the ray-tracing method and method of the image sources. An impulsive sound source has been used to record sound at several locations in the theatres. These recordings have been later analyzed and compared to simulation results. Reflection patterns obtained from analytical and experimental studies are discussed and the receiver positions with and without echoes are determined. Surfaces that cause echoes are determined and preventive methods are proposed for their obstruction. The resultant evaluations prove that the splendid geometries of ancient theatres and their inclined auditoria have a significant role on their acoustics. Moreover, the acoustical importance of the stage-back wall and reflective orchestra surface are emphasized. It is proposed that the design-tradition of ancient theatres in terms of architectural and acoustical design principles be exploited in constructing the contemporary open-air theatres.