Development of a model to product the heat balance and the cooling pequirements of underground deep mines
Derin yeraltı ocaklarında ısı dengesinin ve soğutma gereksiniminin belirlenmesi için bir model geliştirilmesi
  1. Tez No: 47339
  2. Yazar: ÜMİT YAŞAR ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TEVFİK GÜYAGÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Mine heat, geothermal gradient, rock thermal conductivity, heat balance rv
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
oz DERİN YERALTI OCAKLARINDA ISI DENGESİNİN VE SO?UTMA GEREKSİNİMİNİN BELİRLENMESİ İÇİN BİR MODEL GELİŞTİRİLMESİ Önder, Ümit Yaşar Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tevfik Güyagüler Aralıkl995, 160 sayfa Bu araştırma, derin ocaklarda ocak havasının soğutma gereksinimini belirlemek için bir modelin geliştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Önemli bir ısı kaynağı olan tabakalardan ısı yayılımı, katı maddeden havaya ısı transferi teorisine dayandırılmıştır. Gerçek ısı akışı ile benzerliği, uygulamadaki kolaylığı ve bilgisayar programlamasına uygunluğu nedeniyle ısı transferi konvektif ve radyal ısı akışı olarak kabul edilmiştir. Model için gerekli olan girdi verileri psikrometrik termal verileri ve yeraltındaki makinelere ait verilerin yanı sıra ocağın fiziksel özelliklerini içeren bilgiler oluşturulmaktadır.Modeldeki önemli bir termal değişken olan jeotermal gradyan, Karadon Yeraltı ocaklarında dört farklı katta bakir kayaç sıcaklıklarının ölçülmesi ile belirlenmiştir. Diğer önemli bir değişken; kayaçlann ısısal geçirgenlik değerleridir. Bu amaçla, labaratuvarda ısısal geçirgenlik ölçümlerini yapabilmek için yeni ve özgün bir ölçme aleti geliştirilmiştir. Modelde kullanılan diğer veriler ocakta, yerinde yapılan ölçümler sonucunda bulunmuştur. Modelin ana çıktıları farklı kaynaklardan yayılan ısı miktarı, ocak havasımn soğutabilme kapasitesi ve eğer var ise, gereken soğutma miktarıdır. Bu modelin geçerliliği, model sonuçlan ile ocak havasımn psikrometrik özellikleri kullanılarak bulunan sonuçların karşılaştırılması yapılarak kanıtlanmıştır. Sonuçlar, bu modelin ısı yayılımımn önceden tahmini için güvenlikle kullanılabileceğini göstermiştir. Çalışmanın sonunda, model kullanılarak Karadon Ocağı -700m katı için ısı dengesi ve soğutma gereksinimleri araştırılmış ve bu kat için soğutma işleminin yapılmasının gerekli olduğu ortaya çıkarılmıştır. Anahtar Kelimeler. Ocak ısısı, jeotermal gradyan, kayaç ısısal geçirgenliği, ısı dengesi vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A MODEL TO PREDICT THE HEAT BALANCE AND THE COOLING REQUIREMENTS OF UNDERGROUND DEEP MINES Önder, Ümit Yaşar Ph. D., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tevfik Güyagüler December 1995, 160 Pages This research is aimed to developed a model to predict the cooling requirements of the ventilating air in deep mines. Strata heat emission, one of the important heat source in underground mines, was based on the heat transfer theory from solid body to mine air. convective, radial heat flow was assumed due to its similarity with the actual heat flow, its simplicity in application and convenient usage in the computer programming. Input data needed for the model includes psychrometric data, thermal data, machinery data and also physical properties of the mine. niOne of the important parameter, geothermal gradient, was determined by measuring virgin rock temperature at four different levels of Karadon Colliery. Another parameter needed was thermal conductivity of rocks. For this purpose a new and original apparatus was designed in the laboratory where the conductivity measurements are made. Other properties were obtained by in situ measurements in the undergrund mines. The main output of the model are amount of heat released from different heat sources, heat removal capacity of ventilating air and the amount of cooling if it is needed. Validation of the model was made by comparing the output of the model with the result obtained by measurements of psychrometric properties of mine air. It has been shown that model can be used with confidence in a predictive sense. At the end, using the validated model, the heat balance and the cooling requirements of a section of imaginary -700m level of Karadon Colliery was studied and it has been found that the cooling process will be needed in that level of the mine.