Urban land policies in Türkey with reference to urban planning and privatisation prpcess as a wayof government intervention in urban land
Kentsel planlamaya ilişkin olarak Türkiye'deki arsa politikaları ve kentsel toprağa bir devlet müdahalesi biçimi: Özelleştirme
  1. Tez No: 47340
  2. Yazar: MERİÇ AYDOĞANLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZCAN ALTABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Urban Land, Urban Land Policy, Urban Planning, Privatisation Iv
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz KENTSEL PLANLAMAYA İLİŞKİN OLARAK TÜRKİYE'DEKİ ARSA POLİTİKALARI VE KENTSEL TOPRA?A BİR DEVLET MÜDAHALESİ BİÇİMİ: ÖZELLEŞTİRME Aydoğanli, Meriç Yüksek Lisans Tezi, Şehir Planlama Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Özcan Altaban Eylül, 1995, 154 sayfa Kentsel arsa politikası, gelişmekte olan bir ülke için çok önemli bir kavramdır. Kentsel toprağın duyarlı kullanımı ve yönetiminin vurgulanması, kentsel alanların gelişiminin sağlanması için açıkça gerekli bir ön koşuldur. Türkiye'de, Cumhuriyetin kuruluş yıllarından 1990'lara kadar çeşitli kentsel arsa politikası deneyimleri gerçekleştirilmiştir. Son zamanlarda, yapısal ekonomik değişimler ve yeni ideolojilerin ortaya çıkışı ile kentsel arsa pazarlarında yüksek derecede bir esnekliğe ihtiyaç duyulmuştur. Kentselarsa politikası merkezi yönetimin politikaları arasındaki değerini kaybetmiştir.980'lerde ortaya atılan özelleştirme politikaları ve son olarak 1994'te kabul edilen 4046 sayılı özelleştirme Yasası ile devletin Kentsel toprağa yaklaşımı değişmiştir. Bu tez, kentsel toprağın planlamadaki kritik rolüne ve planlamaya referansla kentsel toprağın özelleştirilmesindeki dezavantajlara dikkati çekmektedir. Bu nedenle, kent planlarının uygulanmasını kolaylaştırırken, ülkenin çevresel ve sosyal şartlarının gelişmesi için olanaklar sağlayacak daha iyi tasarlanmış ve daha tutarlı kentsel arsa politikaları oluşturulması için gerekli ipuçlannı bulmayı amaçlamaktadır. Anahtar kelimeler Kentsel Toprak, Kentsel Arsa Politikası, Kentsel Planlama, Özelleştirme vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN LAND POLICIES IN TURKEY WITH REFERENCE TO URBAN PLANNING AND PRIVATISATION PROCESS AS A WAY OF GOVERNMENT INTERVENTION IN URBAN LAND Aydoğanlı, Meriç M.S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Assist.Prof.Dr. Özcan Altaban September, 1995, 154 pages Urban land policy is a key concept for urbanization of a developing country. To stress the sensitive use and management of urban land is clearly a prerequisite for pursuing the development of urban areas. In Turkey, various urban land policy trials had been realised from the Republican Period until 1990's. Recently, structural economic changes and the introduction of new ideologies require a high degree of flexibility in urban land markets. The urban land policy has lost value within the centralgovernment policies. By the introduction of privatisation policies during 1980s and finallly 1994 Privatisation Law 4046 have changed the approach of government to urban land. This thesis draws attention to the crucial role of urban land and to the disadvantages of privatisation of urban lands with reference to urban planning. Therefore, it aims to find clues for better designed and more coherent urban land policies to provide opportunities for improving the environmental and social conditions of the contry while easing the implementations of city plans.