Turkish consumers' attitudes towards local and foreign fashion brands
Türk tüketicileri yerel ve yabancı moda markalarına yönelik tutumlar
  1. Tez No: 473521
  2. Yazar: MOHANNAD SHEHNEH
  3. Danışmanlar: DR. KAZIM SELÇUK TUZCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Attitude, Brand attribute, Perceived Quality, Global Brands
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Markalara yönelik tutumlar birçok araştırmacının araştırıp analiz etmeye gayret ettiği en önemli faktörlerden biridir. Bunun arkasındaki gerekçe tutumların tüketicilerin markalara yönelik satınalma niyetleri için önemli bir gösterge olmasıdır. Bundan başka, tüketicilerin tutumlarını ölçerek, pazarlamacılar markalarına ait güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkarabilirler. Bu çalışmada Türk müşterilerin Türkiye içinde mevcut yerel ve yabancı moda markaları hakkında neler hissettikleri araştırılmıştır. Bu amaca ulaşabilmek için, bu markalara yönelik tutum ölçülmüştür. Bundan sonra, yerel ve yabancı markalara karşı tutumlar arasında bir karşılaştırma yapılmış ve tüketicilerin markalara yönelik inançları analiz edilerek her belli tutum düzeyinin gerekçesi anlaşılmaya çalışılmıştır. Bundan başka, farklı demografik segmentler de pazarlamacılar için farklı uygulamaları belirleyebilmek için teste tabi tutulmuştur. Bunun başarılabilmesi için, bir anket metni yapılandırıldı ve tüketicilerin yanıtları elde edildi. Tutumların ölçülmesi ile ilgili kullanılan ana araç, tutumların ölçülmesindeki Fishbein modelini kullanmaktı. Elde edilen sonuçlara göre Türk tüketicilerin yerellerle karşılaştırıldığında yabancı moda markalarına yönelik pozitif tutumları bulunmaktadır. Yabancı markaların tercih edildiği çoğu marka nitelikleri arasında kalite, marka ismi ve bunun getirdiği moda trentleri bulunmaktadır. Bu kalıp farklı derecelerde farklı demografik segmentlerde de bulunmuştur. İlaveli olarak Türk tüketicilerinin gözünde en önemli marka nitelikleri olarak kalite ve fiyat olduğu anlaşılmıştır. Anahtar terimler: Tutum, Marka niteliği, Algılanan Kalite, Global Markalar
Özet (Çeviri)
Attitude towards brands is one of the most important factors that many researchers tried to investigate and analyze. The reason behind this is that attitudes can be an important indicator for consumers' purchase intentions towards brands. Moreover, by measuring consumers' attitudes, marketers can highlight areas of strengths and weaknesses of their brands. The purpose of this study is to investigate the way Turkish consumers' feel about domestic and foreign fashion brands that exist in Turkey. To achieve this purpose, the attitude towards these brands is measured. After that, a comparisons between attitudes towards local and foreign brands is conducted and the consumers' belief towards brand attributes is analyzed in an effort to understand the reason for each certain level of attitudes. Moreover, different demographic segments are also tested in order to extract different applications for marketers. To achieve this, a survey was constructed and consumers' responses were obtained. The main tool of measuring attitudes was the use of Fishbein model in measuring attitudes. Results have shown that Turkish consumers have clear positive attitudes towards foreign fashion brands when compared to local ones. Most brands attributes in which foreign brands were favored includes quality, brand name and following fashion trends. This pattern was also found in different demographic segments with different degrees. In addition, quality and price were identified to be the most important brand attributes in the eyes of Turkish consumers.