Ortaokullarda ve liselerde görevli beden eğitimi öğretmenlerinin karşılaştıkları psikolojik yıldırma davranışları (Mersin ili örneği)
Mobbing behaviors experienced by physical educationteachers who work in secondary and high schools all across Mersin province
  1. Tez No: 473539
  2. Yazar: YASİN GÖKDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Yıldırma, Mobbing, Psiko-şiddet, Beden Eğitimi, Beden Eğitimi Öğretmeni, Psychological Mobbing, Mobbing, Psycho Violence, Physical Education, Physical Education Teacher
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma Mersin il genelinde ortaokul ve liselerde görev yapan Beden Eğitimi öğretmenlerinin karşılaştıkları psikolojik yıldırma davranışlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma evrenini 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı'nda Mersin il ve ilçelerinde görev yapan 840 beden eğitimi öğretmeni; örneklemi ise bu evren içerisinden kolaylı örneklem( hazır örneklem) yöntemi ile seçilmiş 203 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Cemaloğlu ve Ertürk'ün (2007) geliştirdikleri psiko-şiddet ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgularında; Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin karşılaştıkları psikolojik yıldırma davranışlarında demografik özeliklere göre incelendiğinde sosyo-demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar görülürken bazı değişkenlere göre anlamlı fark bulunamamıştır
Özet (Çeviri)
This study aims at determining the possible mobbing behaviors experienced by physical educationteachers who work in secondary and high schools all across Mersin province. The population comprises of 840 physical education teachers who work in the provinces and districts of Mersin in the 2016-2017 school year. The sample is composed of 220 physical education teachers chosen with random sampling method from this population. Psycho violence scale developed by Cemaloğlu and Ertürk (2007) was used as the data collection tool. The possible mobbing behaviors experienced by physical education teachers were examined in terms of demographic features. As a result of the study while meaningful differences were observed according to some variables, no meaningful differences were discovered according toSocio-demographic other variables.