Psikolojik sözleşme ihlali ve işten ayrılma niyeti ilişkisinde birey-örgüt uyumunun düzenleyici rolü
The role of perceived person-organization fit as moderator in the link between psychological contract breach and turnover intention
- Tez No: 473576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN VAHİT ERKUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sözleşme ihlali, İşten ayrılma niyeti, Birey-örgüt uyumu, Psychological contract breach, Turnover intention, Person-organization fit
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Psikolojik sözleşme ihlali ve işten ayrılma niyeti örgütler için önemli konulardır. Psikolojik sözleşmesi ihlal edilen bireyler işten ayrılma niyetine sahip olabilir. Bu çalışma psikolojik sözleşme ihlali ile işten ayrılma niyeti ilişkisinde birey-örgüt uyumunun düzenleyici rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşabilmek için alandan toplanan veriler anket tekniği yardımıyla analiz edilmiştir. Bu amaçla hazırlanılan anket Türkiye genelinde, vakıf üniversitelerinde 412 akademisyene uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre psikolojik sözleşme ihlali ve işten ayrılma niyeti arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki söz konusudur. Buna karşın, birey-örgüt uyumu psikolojik sözleşme ihlali ve işten ayrılma niyeti üzerinde negatif etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Öte yandan araştırma bulgularına göre, birey-örgüt uyumu psikolojik sözleşme ihlali ve işten ayrılma niyeti üzerinde düzenleyici etkiye sahip olmadığı saptanmıştır. Bu araştırmada bazı kısıtlılıklar bulunmakla birlikte geleceğe yönelik birtakım öneriler de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Psychological contract breach and turnover intention are crucial issues for organizations. İndividuals whose psychological contract is violated may intend to leave from their organizations. This study aims to examine the moderating role of perceıved person-organızatıon fit in the link between psychological contract breach and turnover intention. Data obtained by means of the questionnaire was analysed in order to realize the aim of the study. In this regard, the questionnaires were completed by 412 academicians from private universities, in Turkey. According to the results, it appeared to be a positive relationship between psychological contract breach and turnover intention. On the contrary, it is determined that person-organization fit has a negative effect on psychological contract breach and turnover intention. In addition, it can be stated that person-organization fit has not any moderator effect on psychological contract breach and turnover intention. There are some limitations and suggestions for further researches in this study.