Türkiyede çevre sorunları ve ekonomik etkileri
Envi̇ronmental problems and economic effects in Turkey
  1. Tez No: 473602
  2. Yazar: VAHİDE ÇELENKLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR HAYALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Sorunları, Ekonomik Büyüme, Zaman Serisi Analizi, Environmental problems, Economic Growth, Time Series Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çevre sorunları temelde hızlı nüfus artışı, plansız sanayileşme ve düzensiz kentleşme sonucu ortaya çıkmaktadır. Belli bir bölgede ortaya çıkan bu sorunlar zamanla tüm dünyayı etkileyen global bir sorun haline gelmektedir. Çevre ekonomiye doğal kaynak sağlayan temel faktör olduğundan ve çevresel sorunlar her geçen gün arttığından günümüzde çevreyi dikkate almayan bir ekonomi politikası sürdürülemez olarak nitelendirilmektedir. Bu gerçeğin farkında olan gelişmiş ülkeler ekonomik faaliyetlerinde çevresel kaygıları da dikkate alan bir yaklaşım içerisine girmişlerdir. Çevre baskısının önemli ölçüde taban bulması gelişmiş ülkelerin politikalarına yansırken, gelişmekte olan ülkelerde gerek ekonomik öncelikler gerekse yeterli bilincin oluşmamış olması çevresel politikaların çevre kirliliğini önlemekte yetersiz kalmasına yol açmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı; gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye'de çevre sorunları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada söz konusu ilişkiyi incelemek üzere; 1980-2014 dönemine ait veriler kullanılarak çevre kirliliği ve ekonomik büyüme ilişkisi zaman serisi analiz yöntemi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar iki değişken arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Yani Türkiye'de ekonomik büyümeyle birlikte çevre kirliliği artmaktadır. Elde edilen bu bulgu Türkiye'nin büyüme sürecinde çevresel politikalarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Environment problems basically occur with rapid population increase, unplanned industrialization and irregular urbanization. These problems, which arise in a particular region, are becoming a global issue over time. Because environment is the main factor that provides natural resources for the economy and environmental problems increase day by day, an economic policy that does not take into account the environment at the present time is described as unsustainable. Developed countries that are aware of this fact have adopted an approach that considers environmental concerns in their economic activities. While considerable base of environmental pressure is reflected in the policies of developed countries, both economic priorities and sufficient consciousness have not occurred in developing countries has led to environmental policies being insufficient to prevent environmental pollution. The aim of this thesis analyze of relations between environment problems and economic growth of Turkey, a developing country. The time series analysis is applied to examine between environment pollution and economic growth from 1980 to 2014. The findings of this study show us that there is a positive directional relation between two variables. As a result, this study shows us that environment problems increasing with the economic growth in Turkey. These findings reveal important of environment policies in the process of economic growth of Turkey.