A Study of the correlation between the dynamic response parameters and structural damage in framed structures
Dinamik tepki parametreleri ve yapısal hasar arasındaki korelasyonun bir çalışması
- Tez No: 47377
- Danışmanlar: PROF.DR. POLAT GÜLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aralık değeri, deprem dinamik tepkisi, deprem hasarı belirlenmesi, katlararasi ötelenme, doğal periyod, mod biçimi, hasar indeksi, süneklik. vı, Gap width, earthquake dynamic response, earthquake damage assessment, interstory drift, natural period, mode shape, damage index, ductility. IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz DİNAMİK TEPKİ PARAMETRELERİ VE YAPISAL HASAR ARASINDAKİ KORELASYONUN BİR ÇALIŞMASI Kaur, Cumhur Levent Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Töneticisi:Prof. Dr. Polat GÜLKAN Haziran, 1995, 129 Sayfa Bu çalışmada Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları (TS500) ve Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliğe göre tasarlanmış iki boyutlu bir çerçevenin perde duvarları ile çerçeve sistemi arasındaki aralığın deprem hareketi altında yapının tepkisine etkisi incelenmiştir. Yapının yaklaşık kapasitesi statik itme testleri ile bulunmuştur. Aralığin büyüklüğü tek yönlü elasto-plastik bağlantı elemanlarindaki öndeformasyonun kullanılması ile modellenmiştir. Kolonlar etkileşim zarfının içinde elastik ve bu zarfın yüzeyinde plastik davranış göstermektedir. Kirişler doğrusal elastik ve gerçek plastik davranırlar. Hasar belirlenmesi kolon ve kirişlerin ötelenme ve dönme akma değerlerine göre belirlenmiştir. Panelelemanları elastik davranış gösterseler de elastik teori yolu ile paneller için bir akma ötelemenmesi değeri belirlenmiştir. Aralik değeri ayrica boyutsuz hale getirilmek istenmiştir. Giriş katı kolon, kiriş ve panel elemanları hasarları deprem verisi ve aralık değerine göre grafiksel olarak gösterilmiştir. Kolon, kiriş, panel ve aralık elemanlarına ait kuvvet ve/veya moment zaman tarihçeleri ve çatı ötelenmesi için zaman tarihçesi ve Fourier spektrumu grafiksel olarak verilerek deprem verisi ve aralık değerine göre karşilaştlrma şansı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF THE CORRELATION BETWEEN THE DYNAMIC RESPONSE PARAMETERS AND THE STRUCTURAL DAMAGE Kaur, Cumhur Levent M.S., Departmant of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Polat Gülkan June 1995, 129 Pages This study presents the effect of the gap between the shear walls and the frames to the response of a two dimensional structure which is designed according to the Building Code Requirements for Reinforced Concrete, (TS500) and the Regulations for the Buildings to be Constructed in Disaster Areas under earthquake excitation. Static push over tests are done to see the rough static load carrying capacity of the structure. The gap width is modelled with the use of prestraining distance that is provided by elasto-plastic uni directional connection elements between the shear wall and the column elements. The column elements behave in their interaction envelope elastically and deform plastically at the envelope surfaces. Beam elements act 111as linearly elastic, perfectly plastic. Panels which model the shear walls are elastic two dimesional elements. The damage assesment is based on the displacemenet and rotational yield values for columns and beams, respectively. A yield displacement is defined for the panels from elastic theory although they act elastically. The drift ratios of the stories are based on the column heights. Gap width is also non-dimesionalized according to the column height. Observed damages on the column beam and panel elements at the ground level are presented according to the earthquake input and the gap width. Column, beam, panel, gap element forces and/or moment time histories and roof displacement time history, Fourier spectrum are graphically mentined to facilitate the comparison of the behavior of each element based on the earthquake input and the gap width.